Gotovo puna godina protekla je otkako je Googleov istraživački odjel pokrenuo Project Jacquard, kojem je svrha utkati high-tech elektroniku u konfekciju za široke mase. Jacquard (nazvan po izumitelju programabilnog tkalačkog stroja, iz kojeg se razvilo računalo) ima nekoliko misija: razviti tanku metalnu, vodljivu pređu koja se može kombinirati s bilo kojim tekstilnim materijalom i ostati otporna – i prilikom proizvodnje i nakon uporabe, u perilici. Pored tih vodljivih niti, interaktivna odjeća ima i veće površine osjetljive na dodir ili geste, kao i LED lampice, senzore, konektore… Naravno, sve to skupa treba biti dovoljno jednostavno i jeftino za masovnu proizvodnju.

Project Jacquard

Čini se da je Jacquard uspio u tim ciljevima, pa je Google predstavio prvi njegov plod: Levi’s Commuter Trucker, traper-jaknu koja će u trgovine stići slijedećeg proljeća, nakon što Googleovi inžinjeri obave beta testiranje ove jeseni. Jakna, predstavljena jučer, na posljednjem danu Google I/O-a, uopće ne izgleda kao (da sadrži) komad elektronike – što je, dakako, pohvala. Nema nikakvih žica koje strše, senzori su vidljivi tek kad naučite kako ih prepoznati (izgledaju kao grublje tkani detalji), čip je sakriven ispod puceta u koje je s gornje strane ugrađena dioda a mikrofon/slušalica se lako izvlači iz ovratnika. Jedini komad opreme kojeg morate odvojiti prije nego što jaknu ubacite u perilicu jest privjesak – kojeg ćete ionako morati povremeno odvojiti, da bi ga spojili na USB punjač.

Jakna je namijenjena biciklistima, posebice onima koji njime putuju na posao i žele to vrijeme iskoristiti da bi obavili neki telefonski poziv, preslušali poruke (kad ih ne stignu pročitati) i eventualno novosti, provjere stanje na cestama (i biciklističkim stazama), poslušali glazbu… ukratko, sve ono što rade i vozači automobila i motocikla, premda ne bi smjeli. Biciklisti si još manje mogu priuštiti skretanje pogleda s puta, ali zato je tu najnovija Googleova tehnologija. Kako radi – pogledajte u videu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.