BSA, globalno udruženje softverske industrije, svake dvije godine provodi istraživanje o korištenju (ne)legalnog softvera anketiranjem potrošača, IT menadžera i poslovnih PC korisnika u 110 zemalja svijeta. Jučer objavljeno istraživanje Seizing Opportunity Through License Compliance (dostupno u PDF formatu, na engleskom jeziku, ovdje) s podacima iz 2015. godine pokazuje da je postotak korištenja nelegalnog („piratskog“) softvera i dalje u padu: globalno, on iznosi 39% (dvije godine ranije: 43%). Hrvatska nije iznevjerila obrazac: otkako se provodi to istraživanje, od 2009., u svakom slijedećem istraživanju postotak je za jedan posto manji, pa sada iznosi 51% – no još uvijek je viši nego u svima osim tri zemlje Europske unije. Za usporedbu, u zapadnoj Europi ona iznosi 28 posto.

U objavi (na hrvatskom jeziku) BSA ističe se povezanost nelicenciranog softvera i cyber napada, kojeg su svjesni i anketirani informatičari: njih 60 posto navodi kako im je sigurnosni rizik presudan razlog za korištenje legitimnog, potpuno licenciranog softvera. Anketirani direktori informatičkih sektora pokazuju pak da nisu baš točno informirani što njihovi zaposlenici rade: procjenjuju da 15% djelatnika na računala tvrtke instalira nelegitiman softver bez njihovog znanja – a u stvarnosti, čak 26% djelatnika priznaju da to rade. Zanimljiv je i podatak da stopa piratstva globalno iznosi čak 25% i u najosjetljivijim sektorima: bankarstvu, osiguranjima i sigurnosti.

BSA
U zemljama EU, postotak piratskog softvera je, osim u Hrvatskoj, natpolovičan jedino u Bugarskoj i Rumunjskoj (po 60%) te Grčkoj (63%). Od zemalja uže regije, najviši je u Crnoj Gori (76%)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.