Nije dugo trebalo čekati na odgovor vječito drugog AMD-a: njihov novi grafički čip nije brži od Nvidijinog rekordera GeForce GTX 1080 (koji upravo ovih dana stiže na hrvatsko tržište) – ali je zato puno jeftiniji. Za ciglih 199 dolara, Radeon RX 480 moći će opsluživati zahtjevne virtual reality aplikacije. Moći će se kupiti od 29. lipnja a prema objavljenim podacima – moći će se nositi s trostruko skupljim grafičkim sustavima, i u VR-u i u drugim primjenama. RX 480 je prvi primjerak nove mikroarhitekture grafičkih kartica Polaris.

RX480

Na sajmu Computex AMD je danas predstavio još jedan novitet: sedmu generaciju APU-a (accelerated processing unit – procesora koji sadrže i funkcije grafičkog procesora). AMD će njima smanjiti tehnološki zaostatak za Intelovim procesorima te će, sudeći po prvim nezavisnim reakcijama, ponuditi cjenovno konkurentne procesore koji se posebice ističu energetskom štedljivošću. Linija obuhvaća procesore kodno nazvane Bristol Ridge (AMD FX, A12 i A10 na 35 i 15 watta) te Stoney Ridge (15-wattni A9, A6 i E2). Na sajmu su odmah predstavljeni i na njima utemeljeni prijenosnici Della i HP-a.

AMD je na sajmu demonstrirao i Zen, višestruko odgađanu liniju procesora za zahtjevna stolna računala. Kako sada stvari stoje, Zen će ući u probnu proizvodnju krajem godine, a na tržište će stići slijedeće godine – gdje bi mogao (opasnije nego sada) konkurirati Intelovim procesorima. Naravno, ni Intel nije propustio Computex na kojem je dva dana ranije predstavio papreno skupi Core i7 6950X, njihov dosada najjači procesor, prvi s 10 jezgara.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.