Dakle, ako se nađete u situaciji da ne znate gdje vam je mobitel, od danas Google nudi još jednu mogućnost: u bilo kojem web pregledniku – na računalu ili mobitelu – ukucajte adresu https://myaccount.google.com da bi otvorili stranicu My Account (na hrvatskom: Moj korisnički račun) i na njoj izaberite Pronađite telefon (Find my phone). Otvorit će se dijalog koji omogućuje lociranje ili pozivanje telefona.

Android Device Manager

Lociranje uređaja

Sve je to moguće pod uvjetom da ste ranije uključili ovu mogućnost u aplikaciji Android Device Manager (Upravitelj Android uređaja; usput budi rečeno, cijela ranije opisana procedura će raditi i ako imate iPhone na kojem ste podesili neke Googleove aplikacije, no tada će samo pozvati Appleovu uslugu Find My iPhone. I to je fer od Googlea, jer Google (niti itko drugi) nema mogućnost pratiti Appleove uređaje.) Vratimo se na Android: nakon što pokrenete proceduru Pronađite telefon, možete na mapi potražiti gdje se točno nalazi vaš izgubljeni Android uređaj (osim u slučaju da ga je novi „vlasnik“ već isključio ili odspojio s mreže), nazvati ga tako da zvoni najglasnije, zaključati ga te na ekranu prikazati poruku da je telefon izgubljen i na koji se broj može nazvati vlasnika ili – ako ste izgubili drugu nadu – izbrisati sve podatke s mobitela. Opet, ništa od toga neće biti moguće ako je nepošteni nalaznik mobitel (ili tablet) već isključio, prebrisao i/ili odspojio s mreže.

Inače, Moj korisnički račun (My Account) je Googleova usluga koja upravo danas slavi prvi rođendan a koja na jednom mjestu omogućuje podešavanje različitih postavki Googleovog računa vezanih uz sigurnost i privatnost. Na svom blogu, Google je najavio da će ovih dana pokrenuti još dva jednostavna načina da otvorite My Account a onda i Find my phone: jedan je da u Googleovu tražilicu upišete I lost my phone (nadamo se da će to raditi i na hrvatskom) a drugi je da Android uređaju izgovorite OK Google, show me my account – to sigurno neće raditi na hrvatskom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.