Izraelski startup Sirin Labs jučer je u Londonu, pred 500 biranih uzvanika, predstavio Android smartphone Solarin – kojeg neskromno predstavlja kao „prvi doista smart phone na svijetu“. Bombastičnih izjava jučer doista nije nedostajalo; tako The Verge u svom izvješću izdvaja ovu, za koju kažu da je dostojna Donalda Trumpa: „Naši su kupci vrlo, vrlo smart ljudi.“ Osim što su tako izuzetno pametni, njihovi kupci moraju biti i izuzetno dobro potkoženi jer Solarin košta 9.500 funti bez poreza – i to samo u početnoj, najjeftinijoj varijanti, bez zlatnih optoka i lažnih dijamanata koji krase skuplje varijante.

Po čemu je Solarin tako poseban? Spisak je prilično dugačak: obuhvaća procesor Snapdragon 810 (od kojeg su Samsung i još nekoliko velikih proizvođača lani odustali, radi pregrijavanja), 4G koji radi na 24 valnih duljina, najbrži mogući Wi-Fi (2x MU-MIMO), novi (i nigdje dostupan) WiGig standard, 24-megapikselnu Sonyjevu kameru, 5,5″ 2K ekran koji može prikazati 120% boja u sRGB spektru, baterija od 4000 mAh, zvučnički sustav s tri zvučnika koji pojačavaju basove i „projiciraju“ zvuk u uskom snopu, Gorilla Glass 4 staklo koje pokriva i ekran i objektiv kamere… Pa ipak, priopćenje za tisak donosi više upitnika nego uskličnika jer pojedini detalji nisu dovoljno objašnjeni: tako se za materijale koji su korišteni u izradi kućišta kaže samo da su to „legure kakve se tipično koriste u zrakoplovnoj industriji“ a za kožu koja pokriva stražnjicu mobitela možete između redaka pročitati da je umjetna, ali vrhunska. Mobitel teži nevjerojatnih 250 grama!

No to sve skupa nije bitno, jer glavni adut ovog mobitela je – privatnost. „Solarin donosi pionirski nove, beskompromisne mjere privatnosti kako bi klijentima pružio veću pouzdanost i povjerenje neophodno da rukuju informacijama od kritične važnosti za poslovanje“, kaže Tal Cohen, izraelski poduzetnik koji stoji iza ovog poslovnog poduhvata zajedno sa zemljakom Mošeom Hogegom (koji je pokrenuo legendarni Yo – aplikaciju koja radi samo jednu stvar: kaže Yo) i kazaškim poduzetnikom Kengesom Rakiševim. Nego, da prevedemo Talovu izjavu o beskompromisnim mjerama privatnosti na razumljiv jezik: što zapravo radi Solarin da poboljša privatnost? Ne može biti jednostavnije: pritiskom na tipku na stražnjoj strani mobiteli ovaj papreno skupi smartphone prelazi u sigurni način rada u kojem su gotovo sve napredne funkcije isključene. Drugim riječima, pretvara se u telefon gluplji od najglupljeg, koji može samo zvati i slati poruke – i to ne svima, nego samo odabranima koji koriste istu zaštitu. E sad, mi smo se već odlučili hoćemo li (čim dobijemo na lutriji) postati vrlo, vrlo smart ljudi koji će ga kupiti, a vjerujemo da ste se i vi već odlučili…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.