Disk (tvrdi ili SSD) nije komponenta koja bitno utječe na gabarite prijenosnih računala, ali ako se proizvođači laptopa odluče ugraditi ovaj disk, prijenosnik će ipak izgubiti koji gram i centimetar. Samsungov SSD nepamtljivo nazvan PM971-NVMe, koji je jučer krenuo u masovnu proizvodnju mjeri 20*16*1,5 milimetara i teži okruglo jedan gram, a po performansama se po svemu može mjeriti sa subraćom normalne veličine. Dapače, po nekim performansama je i bolji jer, kao što mu (nepamtljivo) ime kazuje, podržava NVM Express tehnologiju koja omogućuje do tri puta brže performanse od SATA sučelja preko kojeg se u pravilu danas spajaju diskovi. Konkretno, ovaj disk podržava brzine čitanja od 1.500 MB u sekundi, a piše brzinom od 900 MB/s. To znači da bi se cjelovečernji film u Full HD kvaliteti („težak“ 5 GB) mogao presnimiti na disk za šest sekundi ili kopirati s njega za tri sekunde.

Samsung SSD
Usporedba veličine klasičnog 2,5″ SSD-a za prijenosnike (lijevo) i novog Samsungovog (desno)

Disk će se nuditi u kapacitetima od 128, 256 ili 512 MB, isključivo u BGA pakiranju (što, drugim riječima, znači da je zalemljen za matičnu ploču i korisnik ga ne može sam zamijeniti). Ako ste se već ponadali da će jedna takva jurilica stati i u vaš mobitel, morat ćemo vas razočarati: računala (niti tableti) ne podržavaju NVMe standard: ovakav disk se zasad može ugraditi jedino u laptop.

Zanimljivo je kako SSD-ovi nameću nova pravila: ovi diskovi koji koriste flash memoriju umjesto magnetskih medija (koji su obavezni u tvrdim diskovima, zajedno s pokretnim dijelovima koji ih otežavaju – i olakšavaju kvarove) ispočetka su oponašali standarde tvrdih diskova, ali sada – što se više nameću (jer su brži, lakši i otporniji) kao alternativa tvrdim diskovima – to više nameću vlastite, naprednije standarde.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.