Samsung je danas predstavio dva nova uređaja za osobe aktivnog životnog stila. Gear Fit2 je sportska narukvica koja nudi cijeli niz naprednih tehnoloških prednosti nad prethodnikom (Gear Fit je sad već pune dvije godine star; ako ste zainteresirani, ključne razlike možete vidjeti ovdje). Već smo u podnaslovu spomenuli ugrađen GPS prijemnik i senzor otkucaja srca koji će zajedno omogućiti precizno mjerenje i praćenje tijeka vježbanja, uz trenutačne povratne informacije, s tim da narukvica može sama prepoznati što njen vlasnik radi: trči li, hoda, vozi bicikl ili nešto četvrto. Slijedeća velika razlika je veliki, 1,5″ Super AMOLED zaslon eliptičnog oblika (kako bi se bolje prilagodio krivini ruke – da ne morate okretati ruku da bi vidjeli ekran). Ako ste na vježbanje ponijeli i mobitel, na raspolaganju vam je još mali milijun mogućnosti – kroz uparivanje sa Samsungovim aplikacijama S Health i novom Step Goal Challenge (koja će podijeliti vaš rezultat s kolegama, prijateljima i rodbinom preko Facebooka i tako vas dodatno motivirati da ispunite unaprijed postavljeni cilj), kao i s nezavisnim aplikacijama kao što su RunKeeper, Endomondo, MapMyRun, Strava… Za razliku od prethodnika, koji je zamišljen kao pratitelj isključivo Samsungovim mobitelima, Gear Fit2 će uspješno surađivati sa svakim Androidom (koji ima softver verzije 4.4 ili noviji), ali ne i iPhoneom.

Samsung

Drugi uređaj, Gear IconX, čini nam se još zanimljivijim. Čitajući o njemu, najprije smo pomisli kako je u opisu riječ „potpuno“ ispred „bežične slušalice“ nepotrebna, ali brzo smo shvatili da to nije tako: naime, za razliku od praktično svih ostalih slušalica, doista nema nikakve „žice“: ni za spajanje s mobitelom ili drugim izvorom za glazbe, a ni između lijeve i desne slušalice. Dizajn je također zanimljiv: vršak koji se gurne u uho može se zakretati neovisno o tijelu tako da se udobno smjesti i čvrsto „sjedne“ u ušnu školjku; tijelo ćete također zakrenuti tako da se roščić zakači za ušku. Na taj način su minimalne šanse da slušalice ispadnu tijekom žešćeg vježbanja, a opet – ne bi trebale biti neugodne.

Slušalice se automatski aktiviraju čim uđu u ušni kanal, a omogućavaju jednostavno praćenje fitness aktivnosti uključujući udaljenost, brzinu, trajanje, otkucaje srca te utrošak kalorija – sve će to izgovoriti (na engleskom i nekom drugom svjetskom jeziku) aplikacija S Health s mobitela uparenog preko Bluetootha, s tim da su neke mogućnosti dostupne i bez mobitela jer i ovaj uređaj ima ugrađeni senzor otkucaja srca te akcelerometar. Glazbu također možete slušati i bez mobitela: ugrađena memorija je dovoljna za pohranu tisućinjak pjesama, koje pokrećete i birate klizanjem prstom po vanjskoj površini slušalice. Zanimljiva mogućnost je i ambient sound passthrough mode: kad ga uključite, možete jasno čuti ne samo ono što se svira (i govori) nego i zvukove oko vas.

Dodatak (17. lipnja 2016.): Samsung je objavio kako je Gear Fit2 od danas na hrvatskom tržištu dostupan u dvije veličine, po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 1.599 kuna, a Gear IconX očekuje se na tržištu početkom srpnja, po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 1.799 kuna.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.