Emoji (hrvatska književna riječ je piktograf, ali mnogi Hrvati koriste zastarjeli izraz smiley) je 2014. postao tako moderan da ga je Oxford Dictionaries proglasio za riječ godine 2015. Nismo dugo trebali čekati da najpopularnija knjiga svih vremena bude prevedena na emoji. Od nedjelje, na iTunesu se za 2,99$ može kupiti e-knjiga za Appleove uređaje nazvana Bible Emoji: Scripture 4 Millenials (da, u naslovu je tipfeler: naime, riječ za generaciju rođenih između 1980. i 2000. se na pravilnom engleskom piše Millennials a ne Millenials!).

Autor knjige, koji nije želio otkriti svoj identitet (predstavlja se kao ?) ispričao je Guardianu Australia kako je na knjizi radio punih šest mjeseci, tako što je zamijenio 200 riječi s 80 emoji simbola. Osim u emojije, mnoge riječi i izrazi prevedeni su na aktualan „šatrovački“ engleski: tako su neke riječi zamijenjene brojkama (for s 4, to s 2). Međutim, na direktno pitanje je li se na taj posao odlučio da bi približio Bibliju mladima, ? je odgovorio negativno: „Mislim da bi trebali brinuti više o tome kako širiti ✌️ & ❤️ & manje o tome kojoj religiji pripadamo.“ Slično tome, Huffington Postu je izjavio kako se nada da će čitatelji knjigu prihvatiti kao zabavu.

Inače, ovo nije bio prvi pokušaj da se Biblija prevede na emoji: 2014. godine je umjetnik Kamran Kastle pokrenuo kampanju na Kickstarteru kojom je tražio 25.000 dolara za taj cilj. Dobio je 104 dolara.

Reakcije na Bible Emoji su raznovrsne: od oduševljenih do onih koji ga smatraju blasfemijom. Tipičan komentar: „Kolikogod se čini da je autor dobronamjeran, knjiga je naprosto grozna“. Mnogi su razočarani time što je zapravo tek nešto više od 10 posto teksta prevedeno na emoji/sleng: gotovo 90 posto Biblije ostalo je takvo kakvo jest. A kakav je prijevod – možete i sami isprobati: na adresi bibleemoji.com upišite koji god hoćete izvadak iz Biblije (na engleskom, dakako) i dobit ćete prijevod na emoji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.