Zvuči kao vic, ali nije: 18-godišnji Škot po imenu Andrew McKean upao je u strogo kontroliranu državnu „društvenu mrežu“ socijalističke Sjeverne Koreje tako što je pokušao ući kao administrator, koristeći admin admin te lozinku password.

Zgrožena nemoralom Facebooka, komunistička vlast zabranila je tu kapitalističku amoralnu mrežu (i sve slične njoj) i zamijenila ju svojom vlastitom: Starconom, na engleskom jeziku. Ali Starcon više ne radi: kliknite na njenu adresu starcon.net.kp i uvjerite se sami. Trajala je samo nekoliko sati; jedva da se vijest o njenom postojanju proširila zapadnim svijetom a već je nestala. To se zbilo nakon što je mladi Škot „provalio“ da je napravljena pomoću softvera phpDolphin, koji košta 43 dolara (i više se ne može kupiti – jer je zastario) i pokušao ući s tvorničkom kombinacijom korisničkog imena i zaporke: admin/password. Na njegovo zaprepaštenje, uspio je. Nakon toga, mogao je izbrisati i suspendirati svakog korisnika, pročitati sve poruke… Mladi Škot samo je stavio nekoliko komentara (pogađate, nimalo „socijalističke“ prirode) na site kojem je parola bila „Najbolja društvena mreža Koreje“ – a zatim su pravi vlasnici shvatili što se događa i mreža je zauvijek nestala – prenosi Vice.

U Sjevernoj Koreji inače živi 25 milijuna ljudi ali samo njih nekoliko tisuća ima pristup internetu – dakako, strogo cenzuriranom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.