Četiri vladajuće stranke u Norveškoj postigle su dogovor o novoj energetskoj politici u sklopu koje će zabraniti prodaju vozila koja pokreću fosilna goriva već 2025. godine, prenosi specijalizirani blog Electrek vijest koju je objavio popularni norveški dnevni list Dagens Næringsliv.

ElonMuskTwitter

Naslovnicu broja od petka – na kojoj je, to dakako udarna vijest, u roku od nekoliko sati prenio je na svom Twitter profilu čelnik Tesla Motorsa Elon Musk, uz ekstatičan komentar: What an amazingly awesome country. You guys rock!!

Ono što vijest čini posebno zanimljivom jest da je Norveška ne samo jedan od najvećih izvoznika nafte, nego će to po svemu sudeći i ostati – na norveškom su zemljištu (uključujući ono pod oceanom, ili ledenom masom) jedne od najvećih naftnih rezervi na svijetu, a vlasti ih crpe vrlo odmjereno. S druge strane, Norveška je neprijeporni broj u svijetu po zastupljenosti električnih vozila: njih je čak 24% među novim vozilima.

Inače, 2025. se spominjala kao godina zabrane ne-električnih automobila i u Nizozemskoj, no vladajuća koalicija se još nije uspjela o tome dogovoriti. Indijska vlada također je razmatrala istu mogućnost, ali tek u 2030. godini.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.