Znate li što su to noise cancelling slušalice? Ako znate, jedna je tvrtka najzaslužnija za to: Bose. Takve slušalice rade i drugi, ali Bose je krenuo prvi s njima, i većina audiofila se slaže da ih i dan-danas rade najbolje. A sada su ih konačno ponudili i u bežičnoj varijanti. (Ako pak ne znate što su to noise cancelling slušalice, vjerujte nam da ćete ih poželjeti kad ih isprobate: to su slušalice s mikrofonom koji snima okolnu buku i u realnom vremenu stvara zvučni val suprotnog predznaka, koji poništava okolnu buku. Dušu dalo za bučni okoliš, u kojem možete uroniti u omiljenu glazbu, kao da ste podigli zid prema nesnosnoj buci.)

Bose QC35 (što je skraćenica za QuietComfort) je unaprijeđena, bežična verzija njihovog najpopularnijeg modela QC30 (srednja ocjena na Amazonu: 4,4 – od 2.800 recenzenata!). Dizajn nije značajno promijenjen, osim što je dodana srebrna verzija (dosad se nudila samo crna) a gabariti su ostali otprilike isti – na svu sreću, težina nije značajno promijenjena. Baterije omogućuju 20 sati non-stop svirke (dovoljno da odletite do Sydneyja ili Rio de Janeira) a nakon toga ćete ih morati ili napuniti ili utaknuti priloženi kabel i pretvoriti ih u žične slušalice koje ne mogu poništavati okolnu buku. Međutim, zvuk je i dalje vrhunski – a to je ipak glavni razlog zbog kojeg su Boseove slušalice „protiv buke“ toliko omiljene (i zašto je njihova visoka cijena opravdana).

QC35 je na američkom tržištu dostupan od prekjučer, a na naše stiže za otprilike mjesec dana – provjerili smo kod hrvatskog zastupnika, tvrtke Ascomm, koja odnedavno ima i web shop na adresi shop.ascomm.hr.

Međutim, to nisu jedine bežične slušalice koje je Bose predstavio jučer. Za jesene su najavljene QC30, još jedne slušalice s noise cancelling tehnologijom, međutim u različitoj izvedbi. Dok su QC35 klasične, naglavne slušalice (around-ear), novi QC30 su in-ear slušalice čiji se oglavnik smješta na stražnju stranu glave (na ramena, ispod vrata) a iz njega vire slušalice na kabelu koje se gurnu direktno u ušnu školjku. Međutim, ima još jedna razlika, a da bi ju naglasio – Bose ističe da QC u nazivu ovog modela nije skraćenica za QuietComfort nego za QuietControl. Naime, QC30 bit će prve slušalice kod koje ćete noise cancelling tehnologiju moći će ne samo isključiti ili uključiti (pritiskom na tipku) nego i dozirati – klizačem. Tako, ako se nađete u bučnom okolišu u kojem je ipak bitno da ne budete posve zvučno odsječeni od okolnih zbivanja – primjerice, kada vozite bicikl ili prelazite ulicu – možete dopustiti da okolni zvukovi u određenoj mjeri ipak dopru do vas, ali dozirano.

Bose QC30
Bose QC30

Obje ove slušalice mogu se vrlo komforno koristiti i za telefoniranje, jer tehnologija suzbijanja pozadinske buke (kako bi glasio naš prijedlog prijevoda izraza noise cancelling) dobro dođe i za razgovore: dopast će se vašem sugovorniku, koji će vas čuti jasno k’o dan. Za bežično spajanje s mobitelom slušalice koriste Bluetooth, a za brzo spajanje s Android uređajima tu je i NFC.

Bose SoundSport
Bose SoundSport

Ali još nismo gotovi s novim Boseovih slušalicama: jučer su predstavljena još dva bežična modela (zlobnici bi rekli da je to zato što Apple planira izbaciti priključak za slušalice iz iPhonea 7). SoundSport Wireless je, kao što im naziv kazuje, bežična izvedba postojećeg modela SoundSport, materijalima i izvedbom prilagođenima korištenju uz sport i vježbanje. One su dostupne kad i QC35, a najesen će Bose ponuditi njihovu varijantu SoundSport Pulse sa senzorom otkucaja srca u slušalici (ta metoda osigurava znatno pouzdanije mjerenje od narukvica, jednako pouzdano kao povez oko prsa). Senzor će, osim Boseove vlastite (iOS i Android) aplikacije Connect, znati očitati i popularne sportske aplikacije kao što su Runkeeper i Endomondo.

Bose SoundSport Pulse
Bose SoundSport Pulse

2 Komentari

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.