Planer (eng. Planner) jučer je predstavljen na Office blogu i postupno će se besplatno ponuditi korisnicima Officea 365 paketa – ali ne svih nego samo inačica Enterprise (E1–E5), Business Essentials, Premium i Education (zašto Microsoft prevodi naslove aplikacija kao što je Planer ali ne i poslovnih paketa – ne pitajte nas, nije ni nama jasno). Nakon toga, Planer će izaći i kao mobilna aplikacija za Android, iOS i Windows Mobile.

Planer je aplikacija za organizaciju timskog rada na projektima. „Organizirajte timski rad i povećajte produktivnost! Planer timu pojednostavnjuje stvaranje novih planova, organiziranje i dodjelu zadataka, razmjenu datoteka, razgovor o onome na čemu radite i praćenje napredovanja“, stoji na hrvatskoj web stranici aplikacije.

Office 365

Na prvi pogled, aplikacija uvelike podsjeća na istovrsne aplikacije nezavisnih proizvođača kao što su Trello, Asana ili Slack. O ovom posljednjem se uvelike špekuliralo kao slijedećoj meti Microsoftove akvizicije, nakon što je Microsoft redom pokupovao popularne poslovne alatke kao što su Acompli (e-mail), Sunrise (kalendar), SwiftKey (tipkovnica) i Wunderlist (to-do). Ipak, Microsoft je krajem prošle godine najavio Planer – kao možebitni znak novog poslovnog kursa, u kojem radije sam kreće s razvojem nego da kupuje gotova rješenja.

U odnosu na postojeća rješenja, Planer u ovom trenutku nudi manje mogućnosti, no nema sumnje kako će se njihova ponuda usložnjavati (već su najavljene neke nove mogućnosti koje će se implementirati u slijedećim verzijama, primjerice voditelj projekta moći će zadati isti zadatak nekolicini kolega). S druge strane, Planer izgleda prilično moderno i nudi najmanje tri prednosti: korisnici Officea 365 ne moraju se navikavati na novo sučelje, lako ga mogu povezati s ostalim aplikacijama paketa (Planer je inicijalno povezan s OneNoteom i Outlookom) i ne čeka ih novi izdatak – jer, dok su svi nabrojani konkurenti inicijalno besplatni, za bilo kakve naprednije mogućnosti treba platiti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.