Prodaja „pametnih“ telefona u ovoj godini rast će jednoznamenkastom stopom, tvrde u danas objavljenom istraživanju analitičke tvrtke Gartner. Naime, prošle godine prodaja smartphonea rasla je u svijetu 14,4 posto, no u već u ovoj godini rast će biti upola manji ili tek 7 posto jer isporučeno je tek 1,5 milijardi uređaja.

Prijelomna godina za prodaju pametnih telefona bila je 2010. sa stopom rasta od 73 posto spram godine ranije. Signali da je tržište zasićeno postoje već godinu dana, posebice nakon usporavanja prodaje na kineskom tržištu.

Kupci su prestali zamijenjivati svoje mobitele novim verzijama jer proizvođači ne nude ništa bitno novoga. Tako prosječno zadržavanje korisnika na premium mobitelu sada iznosi 2,2 ili 2,5 godina.

Gartner tvrdi da jedino tržište koje bi moglo rasti dvoznamenkastom stopom je indijsko te eventualno neka druga još uvijek nerazvijena tržišta. U Indiji naime61 posto svih mobitela još uvijek su „obični“ – ili, kako mnogi vole reći: „glupi“ mobiteli.

Procjenjuje se da će ove godine samo u Indiji biti prodano 139 milijuna mobitela, što bi bilo 29,5 posto više nego godinu ranije i to po prosječnoj cijeni od 70 dolara po mobitelu.

Kada se radi o Hrvatskoj, podaci Europske unije govore da smo uvelike osviješteni o tome što su dobre mreže i dobri mobiteli. Ipak, tek polovica prodanih mobitela su oni „pametni“. Dakle, mogli bismo reći da u Hrvatskoj i dalje ima velikog prostora za plasiranje smartphonea.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.