Donedavno su djeca mrzila ortodontske proteze za ravnanje zubića, ali danas je to pravi pomodni trend. Slično bi se moglo dogoditi i sa novim laganim udlagama za imobilizaciju slomljenih ili uganutih zglobova ili kostiju.

NovaCast je prozračna plastična imobilizacija koja nastaje tehnikom 3D printanja. Estetski je vrlo atraktivna a može biti u raznim bojama. Pravi modni dodatak.

No, na stranu moda, ova inovacija donosi revoluciju u već zastarjeli princip gipsanja. Upotreba gipsanih imobilizacija kod rehabilitacije kostiju može izazvati niz poteškoća kao što su upale, infekcije a u drastičnim slučajevima i amputacija.

Gipsana obloga teška je i ograničava liječničke kontrole, koža ispod gipsa ne diše a znojem natopljen gips rasadnik je bakterija. Kako bi izbjegli ove probleme grupa mladih diplomaca nacionalnog meksičkog sveučilišta (UNAM) osnovala je Mediprint, startup koji se bavi proizvodnjom medicinske opreme za mjerenje i uređaja za 3D printanje.

Dobre ideje vrlo često dolaze zbog neke osobne potrebe pa je tako nastala i ova. „Sve je počelo kad je moja mama nesretnim slučajem slomila ruku. Liječnici su joj pogrešno stavili gips pa je kasnije trebalo operacijom korigirati pogrešno sraslu kost. No, ponovo su loše imobilizirali pa je na kraju ruka ostala s 50% oštećenja.“ kaže Zaid Badawan, osnivač Mediprinta. Glavni proizvod im je upravo NovaCast.

Iako već postoje neki sustavi za 3D printanje udlaga ovaj je jedinstven po posebno dizajniranom softveru koji omogućava precizno mjerenje potrebno za izradu 3D modela bez potrebe za 3D skeniranjem. Liječnik samo treba unijeti izmjerene podatke i idealna geometrija za print automatski se generira. Ispis udlage traje oko tri i pol sata ovisno o veličini. Za to vrijeme liječnik se može posvetiti drugim pacijentima.

Zvuči super, samo još da ovaj sustav uvedu u sve bolnice, zlu ne trebalo.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.