Nekako smo se naviknuli na pojam virtualne stvarnosti (VR – virtual reality) a sada nam na velika vrata dolazi proširena stvarnost (AR – augmented reality). Vjerojatno ste već čuli za taj koncept – radi se o tehnologiji koja prikazuje računalno generirane objekte preko slike „prave stvarnosti“ (najčešće preko ekrana mobitela, tako da na sliku koju snima kamera dodaje te „nestvarne“ objekte. Najpoznatiji uređaji koji koriste tu tehnologiju su propali Google Glass ili nadolazeći Microsoft HoloLens, ali koristi se i u godinama prisutnim i popularnim mobilnim aplikacijama kao što su Layar, Blippar, Wikitude ili AR igra Ingress; čak je i Google prevoditelj, kojeg vjerojatno imate na svom Android mobitelu, prava AR aplikacija jer ima mogućnost da kameru uperite na natpis na nekom stranom jeziku a aplikacija će ga prevesti i na ekranu mobitela prikazati prevedeni naslov.

E pa sve to skupa je par kopalja ispod onoga što nam priprema Lenovo Phab2 Pro. Naime, taj mobitel je prvi uređaj koji se temelji na najnovijoj, naprednoj Googleovoj tehnologiji Tango na kojoj se radilo pune tri godine. Bogatije AR iskustvo omogućuje širokokutna (16-megapikselna) kamera s dodatnim hardverom koji mjeri dubinu, senzori koji prate pokrete u kadru te snažan procesor Snapdragon 652 čija je zadaća da mapira 3D prostor kojeg snima kamera te u njega uvjerljivo „ubaci“ virtualne objekte.

Kad Lenovo Phab2 najesen stigne na tržište, moći će koristiti čak 25 AR aplikacija. Neke od njih možete upoznati ovdje a spisak svih zasad dostupnih nalazi se ovdje; nama su maštu potaknule ona koja mjeri objekte kamerom, kao da ste razvukli metar preko njih, igra u kojoj se borite s vanzemaljca koji upadaju u vaš vlastiti dom (ili gdje se već nalazite tog trena), a tu su i virtualni kućni ljubimac, virtualni sunčev sustav… Do kraja godine, obećavaju Lenovo i Google, broj AR aplikacija za ovaj mobitel narast će na više od stotinu.

Lenovo Phab2 Pro
Wayfair: aplikacija trgovine namještajem koja će omogućiti da pogledate kako bi pojedini komad namještaja izgledao u vašem domu – i odmah ga naručite

Poput njegova prethodnika Phab Plus sa 6,8″ ekranom, i ovaj telefon ima ogroman zaslon (6,4″) kojeg je ipak moguće držati u jednoj (ovećoj) ruci zahvaljujući vitkom aluminijskom kućištu. Naravno, i po svim ostalim karakteristikama ovo je premium telefon; između ostalog, snimat će surround zvuk s tehnologijom Dolby Audio Capture 5.1 i reproducirati ga pomoću Dolby Atmos tehnologije. Sada se vjerojatno već pitate koliko će koštati to čudo i hoćete li si ga moći priuštiti… „Kako bi Phab2 Pro uistinu predstavljao prekretnicu, ponudit ćemo ga po pristupačnoj cijeni za širok krug korisnika. Pružit ćemo im ne samo revolucionaran, već i svestran telefon“, najavljuje dopredsjednik Lenova Jeff Meredith. „Naprosto, željeli smo jedan fantastičan koncept pretvoriti u komercijalno održiv mobilni uređaj. Od trenutka kada smo vidjeli Tango, znali smo da, poput GPS-a, može postati iznimno sveprisutan.“ Ovo posljednje će ipak morati pričekati, jer nezavisni mediji tvrde kako su se u Lenovu pohvalili da će barem šest mjeseci Tango biti ekskluzivno njihov, što znači da će Tango stići u mobitele drugih proizvođača tek nagodinu.

Lenovo Phab2 Pro

Pored Phab2 Pro, Lenovo je predstavio još dva nova modela u istoj seriji, ali bez Tanga: Phab2 Plus s moćnom kamerom (s instant fokusom, brzim f/2.0 optikom i Fujitsu Milbeaut procesorom slike koji pokreće fotoaparate legendarne marke Leica) te Phab2 koji će također imati AR mogućnosti, ali manje napredne (bez Googleove tehnologije Tango). Sva tri modela moći će se kupiti na američkom tržištu od rujna (kako neslužbeno saznajemo, na hrvatskom tržištu ih možemo očekivati otprilike mjesec dana kasnije), po cijeni od 199 dolara za Phab2, 299 za Phab2 Plus te – ono što vas/nas najviše zanima: 499 dolara za Phab2 Pro.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.