Ne možete odložiti mobitel iz ruku ni dok perete zube? Sad barem imate ispriku: nova četkica Philips Sonicare FlexCare Platinum Connected (uskoro na američkom tržištu, po cijeni od 199 dolara) može se bežično, preko Bluetootha povezati s mobitelom kako bi vam na ekranu pokazala kako obavljate taj važan posao: da li možda negdje prejako pritišćete, ili prebrzo mičete četkicu? Jeste li propustili dovoljno obraditi neki zub? Sve to četkica zna prepoznati, pomoću senzora, i u realnom vremenu prikazati na ekranu mobitela.

Philips

E sad, nama laicima (po pitanju stomatologije) ovo se čini kao prilično velika novost – možda i vrijedna dvjesto dolara (ako ne za vas, možda za tinejdžera ili dijete kojem ćete pomoću gadgeta uspjeti usaditi zdrave navike) – ali znate da digitalno.hr ne uzima vijesti zdravo za gotovo, nego istražuje njihovu pozadinu: tako smo otkrili da slične četkice već postoje. Philipsov arcirival (barem kad su u pitanju električne četkice za zube) Braun tako već ima seriju četkica OralB SmartSeries koje preko Bluetootha dojavljuju smartphoneu kako perete. Još popularniji (i jeftiniji) je Beam Brush koji pranje zuba pretvara u igru: za dobro obavljeni „posao“ dodjeljuje nagrade (one praktične: popuste na zamjenske četkice, ali i „prave“ poput ulaznica za koncerte i popusta na odjeću). Na drugom kraju spektra je Prophix koji košta čak 400 dolara ali sadrži pravu kameru – preko Bluetootha na ekranu mobitela možete gledati akciju koja se uživo događa u vašoj čeljusti.

Philips

Vratimo se na Philips: njihova četkica je skuplja od Braunove zato što sadrži više senzora i „pametnija“ je: uz pomoć vašeg zubara, možete označiti područja koja imaju recesiju zubnog mesa, plak ili nešto treće – tako da četkica zna koje zube (i područja oko njih) morate četkati nježnije, a na koja morate obraditi više pozornosti.

Je li došlo vrijeme za pametne četkice? Stručni krugovi se ne izjašnjavaju: primjerice, američko udruženje stomatologa kaže kako “sve rade svoj posao”, ali na listu preporučenih četkica uvrštava samo obične…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.