Microsoft je danas popodne (po našem vremenu, jutros po američkom) objavio vijest koju nitko nije očekivao: da kupuje LinkedIn, vodeću društvenu mrežu za profesionalce koja trenutačno ima 433 milijuna korisnika, 19 posto više nego lani. Objavljeni su i glavni financijski detalji: Microsoft će preuzeti LinkedIn tako da u gotovini plati 196 dolara po dionici jučer su se prodavale za 131 dolar!) pa je ukupna cijena 26.200.000 dolara. Microsoft jamči da će LinkedIn će ostati zaseban, neovisan brend, s vlastitom poslovnom kulturom i vlastitim vodstvom: CEO Jeff Weiner ostat će na svojoj poziciji (ali odgovarat će CEO-u Microsofta Satyju Nadelli), dok će Reid Hoffman ostati predsjednik uprave. Transakcija će biti dovršena do kraja godine, a kako su ju odobrile uprave obje kompanije, ostale su samo formalnosti: da ju odobre dioničari LinkedIna i regulatorna tijela.

„Ekipa Linkedina je napravila fantastičan posao koncentrirajući se na povezivanje profesionalaca širom svijeta. Zajedno možemo ubrzati rast LinkedIna, kao i Microsoft Officea 365 i Dynamica“, izjavio je Nadella. Microsoft je inače već kupio jednu društvenu mrežu usmjerenu na profesionalne korisnike: bio je to Yammer, 2012. godine (cijena: 1,2 milijarde dolara) no on nikad nije zaživio kod ciljne publike.

Zanimljivost: Microsoftovu službenu (oba)vijest o kupovini LinkedIna je u trenutku pisanja ovog teksta podijelilo 13.096 osoba na LinkedInu, a na Facebooku – nijedna. Greška ili namjerno? Pokušali smo je i sami podijeliti na Facebooku i pogađate: brojač je ostao na nuli!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.