Zagrebačka banka danas je predstavila mobilnu inačicu platforme za online ulaganja na svjetskim burzama. Kroz mobilnu uslugu ZB Trader Global, dosadašnji i potencijalni ulagači moći će trgovati vrijednosnim papirima na inozemnim tržištima još jednostavnije i još brže, bilo kada i s bilo kojeg mjesta. Usluga je na hrvatskom jeziku, omogućava pristup velikom broju tržišta i financijskih instrumenata, a omogućuje i praćenje statusa naloga te mogućnost praćenja cijena u realnom vremenu.

Širenje usluge ZB Trader Global na mobilnu platformu logičan je slijed razvoja ove usluge, obzirom na sve uočljiviji trend rasta broja korisnika mobilnog bankarstva u Hrvatskoj. „Uslugu m-zaba za građane aktivno koristi više od 153 tisuće korisnika koji mjesečno izvrše pola milijuna transakcija vrijednih pola milijarde kuna. Broj aktivnih korisnika m-zabe posljednjih godina snažno raste, a prema našim predviđanjima do 2018. će ih biti 300.000, što znači da će tu uslugu koristiti trećina klijenata Zabe“, poručila je Andreja Vidović, direktorica mobilnog i online bankarstva Zabe, dodajući kako je zabilježen i trend rasta financijskih transakcija putem m-zabe. „U periodu od 2011. do 2015. financijske su transakcije uvećane 13 puta, a do 2018. će broj financijskih transakcija doseći 12,7 milijuna“, istaknula je Vidović.

Koliko pozitivno digitalne plaforme mogu utjecati na korištenje bankarskih usluga vidljivo je i u korištenju usluge ZB Trader za globalna tržišta u prvih godinu dana, otkako je moguća putem e-zabe za građane. Kako je istaknuo Jurica Jednačak, direktor brokerskih poslova Zabe, na kraju 2015. inozemna imovina klijenata na usluzi ZB Trader Global iznosila je 3,5 milijuna eura, dok se do lipnja 2016. ta imovina popela na 7,4 milijuna eura. Iznos prosječnih prvih uplata također je povećan s 22.000 eura u 2015. na 53 .000 eura u 2016., pri čemu se iznos prvih uplata kretao od 500 eura do nekoliko stotina tisuća eura. Trgovanjem na ZB Trader Globalu u 2016. je ostvaren promet od čak 71,8 milijuna eura, u usporedbi s 8,9 milijuna eura prometa u 2015., a najviše se trgovalo na NASDAQ-u te na njujorškoj burzi.

Kako smo neslužbeno saznali, Zagrebačka banka uskoro planira prebaciti još jednu uslugu na mobilne uređaje: uslugu ugovaranja nenamjenskih kredita već ove jeseni će se moći realizirati preko mobitela.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.