Danas se u Zagrebu predstavila tvrtka Doro, specijalizirana za proizvodnju telefona za starije osobe. Riječ je o kućnim bežičnim telefonima, „običnim“ mobitelima (više od 40 posto njihovih kupaca preferira takve) te „pametne“ telefone, smartfone s operativnim sustavima Android ili Windows Phone. Doro je već dostupan u 40 zemalja, na pet kontinenata i u posljednjih pet godina bilježi rast prodaje od 20 posto godišnje. U Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji zastupat će ih Mobis Electronic.

Doro
Doro Liberto 825

Telefoni tvrtke Doro imaju čitav niz osobina po kojima su prilagođeni starijim korisnicima: imaju velike ekrane, velike tipke (čak i smartfoni), glasne zvučnike, podršku za slušne aparate, podesivu veličinu teksta tipku za poziv upomoć i čitav niz softverskih prilagodbi. Doro gotovo deset posto svog prihoda troši u istraživanja i razvoj načina na koji će se njihovi proizvodi bolje prilagoditi ciljnoj publici. Jer, „skupo je i komplicirano istražiti način na koje će stvari postati jednostavnijima“, rekao je François Jacob, prvi čovjek Doroa za istočnu Europu, na predstavljanju u Zagrebu.

Prva dva njihova mobitela na naše tržište stižu već za desetak dana, u ponudi Hrvatskog telekoma. Radi se o „običnim“ telefonima: preklopnom Doro PhoneEasy 632 i „oklopljenom“ 530X otpornom na prašinu. Ti uređaji imaju vlastiti OS Nucleus, tako da nude neke mogućnosti koje vezujemo uz  smartfone: e-mail, vremensku prognozu, videokameru, satelitsku navigaciju (umjesto zemljovida, na ekranu se prikazuje samo strelica koja pokazuje u kojem smjeru treba ići na željeno odredište). Cijene nisu objavljene, ali u Doru tvrde da će biti umjerene. No, najviše pozornosti privukao je njihov najnoviji i najjači model Doro Libreto 825, 4G Android smartfon sa sučeljem prilično dorađenim za ciljnu publiku, koji se u Švedskoj nudi za ne baš umjerene 2.924 krune.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.