Rolls-Royce je jučer otkrio svoju viziju za slijedećih sto godina – Vision Next 100 – i prvi koncept-auto u sklopu nje: Rolls-Royce 103EX. Riječ je o automobilu bez vozača, o kojem je iznesen pažljivo oblikovan PR tekst koji pršti eksplozivnim kvalifikacijama – a ne kaže ništa konkretno. (Primjer: „Rolls-Royce 103EX je prvo naše vozilo iz vizije ikad, a utjelovljuje samo jedno od bezbroj mogućnosti koje nas čekaju. Personalizirana ikona za budućnost, osigurava utočište smirenja u sve bržem svijetu.“) Ali, ako smo dobro shvatili te visokoparne riječi, kupci će (do neke mjere?) moći sami oblikovati automobil („Zamislite budućnost u kojoj je svaki Rolls-Royce jedinstven poput otiska prsta. Dimenzije, oblik, prostor i materijali – crtaća tabla nema granica, a vi crtate.“)

Rolls-Royce

Neki detalji su doista frapantni, koliko i grandiozni. Primjerice, nema vozačkog sjedala – ispravno razmišljanje, zašto bi i bilo – a umjesto njega tu je široko sjedalo prekriveno svilom, kojeg Rolls-Royce naziva prijestoljem. A kad se vozilo zaustavi, tu je virtualni „crveni tepih“: otvaraju se vrata (zajedno sa staklenim krovom) a ispod vrata izlazi stepenica s koje LED diode projiciraju crveno svjetlo. 103EX mjeri 5,9 metara u duljinu (prostor kojeg inače zauzima RR-ov 12-cilindarski motor sada zauzima golemi prtljažnik) a od poda pa do staklenog, potpuno prozirnog (iznutra, ne izvana) mjeri 1,6 metara.

Naravno, Rolls-Royce (sada u vlasništvu BMW-a) nije iznio podatak o tome kada bi se ovo ekscentrično vozilo moglo naći na ulicama, a britanski Guardian pretpostavlja da to ne trebamo očekivati prije 2040. Prve reakcije su uglavnom rezervirane ili negativne. Spomenuti Guardianov članak citira jednog Twitteraša koji je ovako ocijenio 103EX: „Ako taj auto nije ružan k’o pas, ja onda ne znam što to znači. Koga briga što je to Rolls-Royce?“

https://www.youtube.com/watch?v=dGSm082ELXY

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.