Shazam je jedna od najomiljenijih mobilnih aplikacija uopće jer svatko tko ju je isprobao našao se u situaciji kada mu je dobro došla: čuo je pjesmu koja mu se sviđa, a Shazam bi ju prepoznao i na ekranu mobitela ispisao koja je to pjesma (i čija).

Međutim, Shazam je doživio istu sudbinu kao i mnoge korisne i praktične nezavisne aplikacije: njeni su autori postali pohlepni. Stalno bi dodavali nove i nove mogućnosti (najčešće iz marketinških razloga, jer bi sklopili alijansu s trećom tvrtkom koja bi platila da iskoristi njihovu popularnost) sve dok aplikacija ne bi postala glomazna, spora, puna grešaka, gladna resursa i sumnjiva – jer svako malo nešto prekapa u pozadini, a možemo samo nagađati što točno radi i kome šalje podatke. Iz tih razloga, mi bismo vam radije preporučili SoundHound – noviju, bržu i jednostavniju aplikaciju s više mogućnosti, pa čak i stari Sonyjev TrackID koji je također brži i agilniji.

Shazam

Prepoznaje koja pjesma svira

Međutim, drago nam je reći da je stari Shazam ipak ponudio mogućnost zbog kojeg će se mnogi vratiti starom favoritu: Auto način rada. Kada ga uključite, Shazam će nastaviti raditi u pozadini i automatski prepoznavati sve pjesme koje čuje – sve dok ne isključite taj Auto mode (ili dok vam baterija ne „iscuri“, jer posve je jasno da glomazna aplikacija poput Shazama mora crpiti prilično sape). To znači da, kad se nađete u klubu gdje vam se sviđa što pušta DJ (ili u kafiću, ili uz radio…) ne morate svaki čas vaditi mobitel iz džepa i uključivati Shazam da bi vam „rekao“ što to svira. Možete ga ostaviti u džepu (samo pazite da ne prekrijete mikrofon) i kad se vratite kući (ili kad se dočepate punjača) na raspolaganju vam je cijela playlista s novim pjesmama.

Zanimljiv detalj u priči je da je sve ovo što sam sad opisali – Auto način rada – dostupan od danas korisnicima Androida, dok se ista mogućnost korisnicima Shazama na iPhoneu nudi još do 2013. Zašto tako – možemo samo nagađati.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.