Kolikogod posao programera postaje sve poželjniji – lako je naći posao, dobro se plaća, ima sve više posla – u njemu je sve manje žena. Čitav niz inicijativa nastoji privući ljepši spol tom poslu – kod nas je na tom polju vrlo aktivan eSkills – a i muškima je već dosadilo bez njih: tako primjerice na poslu programera igara u svijetu tek je 22 posto žena, tvrdi strukovno udruženje IGDA.

Pomoć u preokretanju tog lošeg trenda stiže s neočekivane strane: iz Mattela, proizvođača lutke Barbie koja postoji od 1959. i dosad je promijenila jednu milijardu parova cipela. No vremena se mijenjaju pa ju njeni tvorci žele učiniti društveno odgovornijom – odnedavno čak postoje i verzije lutke koja je niska ili obla, a najnoviji trend je da se Barbie obuče u ruho najpoželjnijih profesija. Za 2016. to je – programer računalnih igara. Barbie Careers Game Developer Doll je opušteno obučena u zelenu jaknu sa zavrnutim rukavima, izblijedjele traperice i neupadljive tenisice; nosi naočale i ima dugu kosu obojanu u crveno. Jedini sjajni detalj na njoj su slušalice s mikrofonom, preko kojih očito komunicira s kolegama dok programira na laptopu i gleda rezultat na tabletu.

Lutka je na Amazonu prva na top-ljestvici najprodavanijih u svojoj kategoriji, no na Twitteru je izazvala cijeli niz seksističkih komentara.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.