Nakon što je Amazon prošlog tjedna protegnuo svoju uslugu žurne dostave Amazon Prime na građane Pariza, ured pariške gradonačelnice Anne Hidalgo je u nedjelju izdao priopćenje u kojem je objavio da mu se to baš i ne sviđa… U njemu se američka kompanija poziva da zajamči kako nova usluga neće povećati probleme koje grad ima sa zagađenjem te kako neće ugroziti raznovrsnost pariškog gospodarstva. U intervjuu FranceInfou, predstavnica gradske vlasti proglasila je Amazonovu uslugu nelojalnom konkurencijom malim lokalnim biznisima i obrtima, naglasivši kako Amerikanci neće platiti iste poreze, te zamjerila Amazonu što nije unaprijed najavio novost lokalnim vlastima.

Amazon Prime je usluga koja jamči dostavu više od 18.000 proizvoda, među kojima je i svježe pripremljena hrana, u roku od jednog sata po cijeni od 5,90 eura, ili besplatno za dostave vrijednosti iznad 20 eura u roku od dva sata. Ista je usluga ranije uvedena u Londonu i u Italiji, bez primjedbi lokalnih vlasti.

Amazon već ima povijest sukobljavanja s francuskim vlastima. Pred tri godine, francuska ministrica kulture je nazvala Amazon uništavačem knjižara te progurala zakon koji je zabranio slanje knjiga na popustu iz online knjižara bez poštarine (na što je Amazon uveo poštarinu od 0,01 € za knjige na popustu). Lani se Amazon spremao kupiti lokalnu dostavljačku tvrtku Colis Privé, od čega je odustao nakon pregovora s francuskom antimonopolističkom agencijom, piše Les Echoes.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.