„Dječje autosjedalice mogu spasiti život. Pa ipak, četiri od pet puta ih ne instaliramo ispravno – a nema jednostavnog načina da to provjerimo“, kažu u 4moms, američkom proizvođaču koji već ima reputaciju kako primjenjuje najnoviju i najnapredniju tehnologiju u proizvodima namijenjenim, kako joj naziv sugerira, mladim mamama koji se brinu o dječici. Njihov novi proizvod, koji (još) nema ime – 4moms ga jednostavno naziva ‘samoinstalirajuća autosjedalica’ rješava sve te probleme. Sastoji se od baze koja se trajno pričvršćuje na stražnje sjedalo u autu te samog dječjeg sjedala koji se može umetnuti u neka dječja kolica (zajedno sa zaspalim djetetom). Trik je u tome da cijeli postupak uglavljivanja sjedišta u bazu nadgleda umjetna inteligencija i daje vam do znanja jeste li ih ispravno umetnuli i je li dijete sigurno – a svaki korak će nadgledati i javljati vam je li sve OK, vizualnim putem (preko velikog zaslona ugrađenog u podnožje) i glasovno.

No, i kad sigurno umetnete kolica u podnožje, vežete i osigurate dijete, „pametna“ kolica nastavljaju pratiti stanje i obavješćivati vas – direktno na smartfon, preko iOS ili Android aplikacije. (Jer, znate već: malo veći mališani znaju se iskoprcati i izvući iz sigurnog položaja, a oni još malo veći znaju se čak i iskopčati.) Da bi sve to skupa radilo, sjedalicu pogoni osam baterija tipa D, koje bi trebale potrajati dok vam dijete ne preraste sjedalicu.

Sve skupa ostavlja dojam kao da su 4moms mislili na sve; proizvod djeluje dobro promišljeno i kvalitetno izrađeno, pa i praktično (tkanine su perive) a u to ćemo se moći uvjeriti kada stigne na tržište u rujnu, pod uvjetom da ćemo si ga moći priuštiti jer nije jeftin: na američkom će tržištu koštati 500 dolara (bez poreza) a za nas Europljane cijena će sigurno biti viša.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.