Ovih dana smo se upravo spremali napraviti temu o launcherima – aplikacijama koje omogućvaju da svaki detalj sučelja Androida prilagodite svojim željama i potrebama, kad nas je preduhitrio Tesla Coil Software. Autori najpopularnije aplikacije te vrste – Nova Launcher (srednja ocjena u Google Play trgovini: 4,6, po mišljenju 835.355 ljudi) – privremeno su snizili cijenu pune verzije Prime s uobičajenih pet dolara na 99 dolarskih centi (zajedno s PDV-om) i tako nas nagnali da umjesto pripreme cijele teme požurimo i napišemo nešto o toj aplikaciji, jer ta akcijska cijena vrijedi od danas i nitko ne zna koliko će potrajati. Nema veze, ionako bi u tom usporednom testu na koncu preporučili Novu kao najbolju aplikaciju svoje vrste.

Nova Launcher

Prilagodba sučelja Androida

No da najprije objasnimo po čemu se razlikuje Nova Launcher Prime od „normalne“ verzije: po detaljima. Ni ta obična, besplatna verzija nema neka gadna ograničenja: nema reklama, nema dosadnih upozorenja da koristite besplatnu verziju… nema gnjavaža. Prime samo nudi neke dodatne, napredne opcije kao što su mogućnost da definirate geste (pokretom dvaju prsta odrađujete neke akcije), sakrijete nepotrebne aplikacije, organizirate ikone u grupe… Zapravo ništa sudbonosno, bez čega se ne može, ali OK je platiti proizvođačima Nova Launchera koji dolar jer su stvarno napravili dobar posao (i nisu osakatili besplatnu verziju). U svakom slučaju, ako dosad niste upoznali Novu, predlažemo da prvo preuzmete besplatnu verziju (link lijevo) pa tek kada se uvjerite da se i vama sviđa – kupite Prime verziju (uostalom, ni ne možete pokrenuti Prime prije nego što instalirate besplatnu verziju).

Dakle, što to radi Nova (i ostali launcheri)? Ne, nećemo vam opisati što sve može – za to bi trebale stranice i stranice, radije ćemo vas pustiti da sami otkrijete – ali ukratko: omogućuje da prilagodite sve elemente sučelja (dakle, svega onoga što vidite u Androidu): kako izgleda početni ekran, pozadina, ikone, tekst ispod ikona, kako su organizirane ikone aplikacija… Možete i rasporediti ikone u mape, odrediti kako mape izgledaju, pa i primijeniti naš omiljeni „trik“ s LG-a: napraviti da se ekran zaključava i otključava dvostrukim klikom. Ukratko, mogućnosti je bezbroj, ali ne brinite se: ne bi nahvalili Novu, premda nudi mali milijun mogućnosti, da korištenje nije prilično jednostavno i da nije intuitivno jasno kako što napraviti i gdje naći koju mogućnost. Brzo ćete se snaći s osnovnim mogućnostima, a dalje se možete satima i danima igrati s detaljima. Dobru zabavu!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.