Još uvijek nemamo naviku mijenjati lozinke, ne prijavljujemo internetske prijevare nadležnim institucijama i oslanjamo se uglavnom na savjete prijatelja, a ne stručnjaka kada je u pitanju sigurnost na internetu, pokazuje istraživanje kojeg je Hrvatska udruga banaka (HUB) provela početkom ovog mjeseca na (dobno i spolno reprezentativnom) uzorku od 610 korisnika interneta. No, rezultati i ohrabruju jer pokazuju da Hrvati prepoznaju potrebu za edukacijom u ovom području – u čemu aktivno kani sudjelovati i digitalno.hr.

Istraživanje je imalo samo šest pitanja. Prvo i najjednostavnije pitanje – koliko često mijenjamo zaporke (za pristup najčešće korištenim internetskim resursima kao što su e-mail i društvene mreže) – pokazalo je da ih 60 posto ispitanika ne mijenja nikada, ili samo kad zaborave stare zaporke. S druge strane, jedna četvrtine ih mijenja jednom godišnje a čak 16 posto svakog mjeseca ili čak češće – što je, vjerujemo, i bolje od svjetskog prosjeka.

Antivirusnu zaštitu ima čak 95 posto ispitanika, no tek nešto više od polovice točno zna čemu ona služi. Na slijedeće pitanje – što poduzimaju kada uoče pokušaj prijevare na internetu – čak 28 posto ispitanika odgovorilo je da ne rade ništa. Tek 12 posto spremno je prijaviti prijevaru nadležnim institucijama.

„Istraživanje pokazuje da građani još uvijek nisu svjesni potencijalnih opasnosti koje vrebaju. Tome u prilog ide i činjenica kako više od trećine građana (35 posto) tvrdi da nisu ugroženi, a gotovo polovica (45 posto) uopće ne razmišlja da bi upravo oni mogli postati žrtvom internetskih prijevara. Samo je manji broj građana svjestan potencijalnih prijetnji koje vrebaju na internetu, pa tako tek 20 posto njih smatra da su izloženi ili ugroženi internetskim napadima“, upozorio je na današnjem predstavljanju rezultata istraživanja Zdenko Adrović, direktor HUB-a.

Građani ipak prepoznaju nužnost edukacije kao načina bolje prevencije internetskih napada. „Smatramo ohrabrujućim podatkom što 41 posto građana smatra kako bi se trebali više educirati o sigurnosti na internetu. Međutim, s druge strane zabrinjavajuće je da, iako su djeca već od malih nogu izložena internetskim sadržajima, škole kao mjesto edukacije podržava 18 posto građana. Slično tome, samo 13 posto smatra da bi se edukacija trebala provoditi na radnome mjestu, iako upravo tamo najčešće baratamo osjetljivim dokumentima“, izjavio je Milan Parat, predsjednik Odbora za sigurnost HUB-a.

Iako u posljednje vrijeme u Hrvatskoj nije zabilježen značajan broj napada na korisnike e-bankarstva i srodnih usluga, u HUB-u kažu kako je ključno je pratiti i na vrijeme spriječiti potencijalne prijetnje. U tu svrhu podsjećaju da za one koji se žele informirati o prijetnjama na internetu i načinima zaštite, te preuzeti korisne savjete (kao što je ovaj PDF) postoji specijalizirana internetska stranica www.sigurnostnainternetu.hr.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.