Na današnjoj tiskovnoj konferenciji, Vipnet se pohvalio kako je njegova infrastruktura za fiksni internet (koja ispunjava ciljeve Digitalne agende EU) sada već dostupna 400.000 kućanstava u Republici Hrvatskoj, te predstavio rezultate istraživanja o navikama korištenja fiksnih usluga (telefonije, interneta i TV-a) u kućanstvima, koje je za njih provela agencija Prizma na uzorku od 1273 građana Hrvatske.

Na pitanje „što utječe na odabir usluge/operatera“ najveći broj ispitanika – čak 57 posto – odgovorilo je: brzina interneta. Cijena je tek na drugom mjestu – deset posto manje ispitanika odabralo ju je kao presudan faktor – a još deset posto manje dalo je glas za prethodno iskustvo s istim operaterom (tko se jednom opeče…) Na četvrtom mjestu je, zanimljivo, cijena telefonskih razgovora (fiksnih) i minute uključene u pretplatu.

Kako je prilikom predstavljanja rezultata istaknuo predsjednik Uprave Vipneta Jiří Dvorjančanský, Hrvatska ima u prosjeku najsporije internetske veze u cijeloj Europskoj uniji, što objašnjava neke od rezultata u anketi: većina ispitanih (čak 84 posto) internet najčešće koristi za čitanje vijesti i „surfanje“ webom – za što brzina doista nije presudna – a čak jedna četvrtina anketiranih nije točno ni znala reći koje su to aktivnosti koje ovise o brzini interneta. Kad se to usporedi s ocjenama koje pokazuju da je velika većina korisnika zadovoljna brzinom pristupa internetu, čini se da mnogi Hrvati nisu ni upoznati s mogućnostima korištenja bržeg interneta (do 120 Mb/s), kakvog definira Digitalna agenda.

Zanimljivo je i da iskustvo koje korisnici imaju s pojedinim davateljima usluge pristupa internetu dosta utječe na prioritete: tako iskusni korisnici zahtijevaju „detalje“ kao što je kvaliteta rutera (za kojeg većina hrvatskih operatera ni ne zna kupcima unaprijed navesti kakav će dobiti).

U odnosu na europske korisnike, Hrvati su daleko privrženiji fiksnoj telefoniji i ostalim fiksnim uslugama, no istodobno su skloniji novoj tehnologiji „TV za van“: svaki peti rado će gledati TV preko mobitela ili tableta u javnom prijevozu, gotovo isto toliko na odmoru, a čak 16 posto zaposlenih će rado (potajice?) pogledati TV na poslu. 38 posto će tehnologiju „TV za van“ iskoristiti kod vlastite kuće (iako gotovo polovica ispitanih ima više od jednog TV-a u kući). Uopće, TV ima vrlo važnu ulogu u životu Hrvata: ispitanici provedu ispred njega u prosjeku čak 160 minuta dnevno, a premda u mnogo čemu zaostaju za prosjekom EU, čak 28 posto ih posjeduje moderan TV spojen na internet.

Infografiku možete pogledati ovdje (PDF dokument).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.