Kad god surfamo, Google marljivo prikuplja ogromnu količinu podataka o nama, onome što nas zanima, web odredištima koje posjećujemo i još koječemu, ne bi li poboljšao vlastite usluge, ali i isporučio oglase što bliže onome što vas zanima.

Kako bi olakšali pregled nad svom tom silom podataka, u lipnju prošle godine upogonili su značajku My Account (Moj korisnički račun). Ta je značajka nedavno dobila pojačanje u vidu alata My Activity (Moja aktivnost), koji će vam pokazati gotovo sve što radite online, a da ima veze s vašim korisničkim računom pri Googleu.

Prije no što krenemo u detalje, trebate znati kako su postavke pomoću kojih Google prati vaše aktivnosti i djelovanje online u pravilu od početka uključene. Želite li ih deaktivirati, morat ćete to sami učiniti. To vrijedi podjednako i za web i za mobitele, bez obzira koristite li Android ili iPhone.

Za pregled aktivnosti bit će vam dovoljan alat My Activity. Želite li se baciti u promjene, trebat ćete zaći malo dublje.

Google

Kako bi naložili Googleu da prestane pratiti vaše aktivnosti na webu, otvorite My Account. Naći ćete ga pri dnu izbornika s lijeve strane. Potom otvorite kategoriju Personal info & privacy (Osobni podaci i sigurnost), pa pronađite Manage your Google Activity (Upravljajte svojim aktivnostima na Googleu). Odaberite Activity Controls (Kontrole aktivnosti) i otvorite ih.

Naći ćete, vjerujemo, hrpu toga što Google prati. Kako bi isključili praćenje aktivnosti na webu i u aplikacijama, kliknite na plavo dugme-prekidač s desne strane.

Za brisanje web aktivnosti trebat će još nekoliko poteza. Odaberite Manage Activity. To će vas vratiti na stranicu My Activity, gdje ćete odabrati izbornik s tri vertikalne točke u gornjem desnom kutu.

Kad ga otvorite, odaberite Delete activity by (Izbriši aktivnost po) i potom u padajućem izborniku odaberite All time (Sve vrijeme) kako bi obrisali sve ikad. Ako vam se to ne sviđa, možete birati hoćete li brisati podatke po vremenu nastanka ili u određenom razdoblju.

Dijelite li svoju lokaciju s ostatkom svijeta? Provjerite. Otvorite Acitivity Controls (Kontrole aktivnosti) i pregledajte koje su sve lokacije pohranjene tako što ćete kliknuti Manage Activity (Upravljaj poviješću). Ima tu zgodnih podataka (recimo, popis mjesta za koja Google misli kako ih najčešće posjećujete).

Dijeljenje također isključujete klikom na plavo dugme-prekidač. Možete obrisati bilo što pohranjeno tako što ćete odabrati Manage Activity i potom odabrati sličicu kante za smeće u donjem desnom kutu.

Jeste li znali kako Google snima i pohranjuje sve audio i glasovne upite koje ste mu uputili? I njih možete naći ovdje, ako ste tu opciju uključili. Naime, ona je jedna od onih koja nije po početnim postavkama uključena. Za preslušavanje odaberite Manage Activity pod Activity Controls.

Što se YouTubea tiče, i za njega ćete naći obilje informacija pod Activity Controls. Primjerice, možete pregledati kad ste nešto tražili, a kad gledali te koji ste uređaj pritom koristili. Na raspolaganju su vam opcije poput uređivanja pretraživanja ili popisa pregledanih videa, kao i obrisati sve, na isti način kao i što ste obrisali podatke o aktivnostima na webu i aplikacijama.

Želite znati više? Google ima zgodnu značajku za provjeru privatnosti koja će vas voditi korak po korak sve postupke potrebne kako bi namjestili postavke privatnosti onako kako vam odgovara.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.