Tko bi to rekao – da će Amazon do nogu potući Apple i Google na njihovom vlastitom terenu? Prije nešto više od godinu dana, Amazon je iz čistog mira, bez ikakve najave izdao Echo, „pametni“ zvučnik koji prepoznaje govorne naredbe. I dok su novinari muku mučili kako zapravo nazvati taj uređaj, koji mu je glavni smisao i svrha (američki novinari su, čini se, navikli da im sve otkriju unaprijed: sjetite se koliko informacija iscuri o novom iPhoneu davno prije nego što se on pojavi na tržištu; Apple to koristi kao probni balon), pa su čak izašle i neke negativne recenzije („Echo nema tako dobru kvalitetu zvuka kao neki drugi Bluetooth zvučnici: zvuk se izobliči kad se pojača do kraja“ – kakva glupost, pa zar ti „bolji“ zvučnici znaju slušati i pričati?). Kupci su ipak priredili Echou bolji doček, a stručna javnost još bolji. Amazon se nedavno pohvalio da Alexa (kako se zove digitalni asistent ugrađen u zvučnik) sada razumije više od tisuću naredbi: njima možete naručiti pizzu, cvijeće ili prijevoz (Uber), igrati igre… A otprije je ugrađeno dosta toga: preko Alexe ste mogli pokrenuti glazbu, poslušati vijesti i kupiti doslovce bilo što (preko Amazona, dakako).

Alexa
Amazon Echo: u njega je ugrađeno sedam mikrofona s eliminacijom pozadinske buke, podešenih da hvataju zvuk i izdaleka – tako će Alexa razumjeti vašu naredbu i ako ju promrmljate s druge strane sobe, dok glasno svira glazbu

Vratimo se na početak: ako ste prespavali proteklih godinu dana, Alexa je digitalni osobni pomoćnik ugrađen u Bluetooth zvučnik Echo; dovoljno je da naglas izgovorite ‘Aleksa’ (ako u kući već imate osobu koja se odaziva na to ime, ili volite ogovarati nekog tko se tako zove, programirajte Echo da reagira na ‘Amazon’ ili ‘Echo’) i kažete mu naredbu na engleskom jeziku, primjerice ‘play…’ i ime pjesme ili glazbenika iz vaše digitalne glazbene kolekcije. Ako pak niste čuli za Alexu, ne možemo vam zamjeriti: on je dostupan samo u SAD-u, govori samo engleski i većinom radi samo s uslugama dostupnim u Americi (Spotify, Pandora, Amazon Prime…) Pa ipak, ni mi ju više nismo mogli ignorirati… Em se raširila na druge uređaje (nakon Echoa, koji košta 199 dolara, Alexa se uselila i u dva jeftinija i manja zvučnika: Tap i Dot, kao i u set-top box Amazon Fire TV), em je stekla toliko novih vještina da je – barem Amerima – postala srca i duše kućnog ognjišta.

Amazon Tap
Amazon Tap je prijenosni zvučnik kojem možete reći što vam se sluša i on će to pustiti

Alexa je od početka sklopila prijateljstvo s nekim od vodećih proizvođača „pametne“ kućne elektronike, primjerice s Philipsovim rasvjetnim tijelima Hue; zašto bi se ustajali da pojačate ili smanjite osvjetljenje, kad možete reći Alexi da to obavi umjesto vas? Za jedva nešto od više godinu dana, Alexa se „slizala“ sa gotovo svim značajnijim proizvođačima ‘smart home’ uređaja (uključujući i one kod nas prisutne, kao što je Samsung), praktično svima koji su umreženi. Danas se glasovnim naredbama Alexi može upravljati manje-više svime što je umreženo; preko nje sada može kontrolirati i u Americi najpoznatiji ‘smart home’ uređaj: termostat Nest. (Pogađate, tu postoji priča! Naime, Nest je kupio Google, pa ga nikako nije htio sprijateljiti s Alexom; no zato je Amazon spojio Alexu s IFTTT-om, online uslugom koja spaja i automatizira različite online usluge, uključujući Nest – pa sada možete reći Alexi da isključi grijanje ili hlađenje a ona će to prenijeti Nestu.)

Amazon Dot
Amazon Dot se ovaj čas ni ne može kupiti: tako se dobro prodaje da ga Amazon ne stigne proizvesti onoliko koliko bi ga se kupilo

Premda to Amazon ne bi ni za živu glavu priznao, čini se da je uspjeh Alexe iznenadio i same njene tvorce: nadišao je sva očekivanja. Alexa je trebala biti samo trik za privlačenje ljudi u njihovu online trgovinu (izašla je – u umreženom zvučniku – baš nekako u doba kada je Amazon na sva zvona reklamirao svoju online uslugu Prime Music). Zahvaljujući u prvom redu savršeno jednostavnom (gotovo pa ljudskom) načinu upravljanja – govorom – Alexa se ipak uspjela nametnuti najširem krugu kupaca – pa je je zanimljiva čak i nama, s ove strane Velike bare gdje Amazonovi proizvodi nisu tako dostupni. Svima je Alexa postala simbolom bliske budućnosti koja nam ubrzano dolazi, u kojoj stvarima nećemo upravljati preko kompliciranih računala i čovjeku teško shvatljivih sučelja nego na najjednostavniji mogući način: glasom, govornim jezikom. Još samo da te stvari počnu razumjeti i hrvatski… I da nam skuha pašta šutu.

Amazon Echo

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.