Nakon devet mjeseci testiranja, 7.000 kilometara prijeđenih po pločnicima velikih gradova u 12 država, roboti tvrtke Starship Technologies su spremni da se prihvate ozbiljnog posla: dostave. Maleni roboti nisu nigdje imali nesreću (za razliku od Teslinog autopilota), sapleli se pod noge pijancu ili oborili slučajnog prolaznika; uspješno su pobjegli radoznaloj dječici i kućnim ljubimcima koji su ih silno željeli onjušiti – pa je sad vrijeme za slijedeću fazu!

Starship

Još ovog mjeseca roboti Starshipa kreću na posao u pet europskih metropola: Londonu, Bernu, Düsseldorfu i još jednom velikom njemačkom gradu (vjerojatno će to biti Berlin, još nije službeno potvrđeno) te u testnu šetnju estonskom metropolom Tallinnom (ondje je razvojni centar Starshipa, te domovina njegovih osnivača koji su ranije pokrenuli Skype). Rezultat je to potpisanih ugovora s pet velikih europskih kompanija: najvećim europskim i svjetskim lancem za dostavu hrane Just Eat, istovrsnom, manjom ali inovativnijom londonskom kompanijom Pronto, vodećom njemačkom dostavljačkom kompanijom Hermes te i nama poznatom njemačkom maloprodajnom grupacijom Metro.

Starship

Roboti će vršiti dostavu u krugu od pet kilometara. Kretat će se posve samostalno, ali rutu svakog robota nadzirat će živi ljudi u distribucijskom centru. Roboti na poklopcu imaju i kameru – što znači da će u slučaju krađe lopovi biti snimljeni. Kada robot stigne na odredište, primatelj samo treba ukucati šifru (PIN) koja će otvoriti poklopac te pokupiti dostavljenu robu i zatvoriti poklopac – nakon toga, robotski dostavljač će se okrenuti i vratiti „kući“.

Starship

“Roboti smanjuju zagađenje i prometne gužve. Omogućit će ljudima da više vremena provedu kod kuće, umjesto u redovima” – izjavio je Ahti Heinla, osnivač Starshipa. Teško da to možemo osporiti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.