Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet, koja „oduvijek“ upravlja internetom u Hrvatskoj, u prošlosti je često bila kritizirana zbog krutosti i sporosti u uvođenju promjena – koja su, kad je u pitanju internet, nagle i tektonske. Toga su, čini se, svjesni i u CARNetu jer je i priopćenje u kojem se najavljuju novosti puno sintagmi poput „nastavak kontinuiranog poboljšanja“ i „daljnja liberalizacija“…

Novosti su dvije: od ovog tjedna po prvi put je moguće registriranje domena (web adresa – ispred kojih ide www. a iza njih .hr) koje imaju samo jedno ili dva slova. Korisnici su žustro iskoristili tu mogućnost pa je CARNet jučer priopćio kako su u prva 24 sata (odluka je stupila na snagu u ponedjeljak u podne) registrirane 23 domene s jednim slovom (ostalo ih je dakle slobodno još samo 7, ako dosad već nisu zauzete). Istodobno je registrirano i 12 domena s dva slova. Sve te domene su naplatne, dakle ne možete ih dobiti besplatno – no, itekako pojednostavljuju život tvrtkama koje imaju brend sa samo dva slova (primjerice, kad je časopis T3 dobio hrvatsko izdanje, morao je registrirati domenu www.t3.com.hr jer nije mogao dobiti jednostavniju adresu www.t3.hr). Cijene ovise o preprodavačima (tvrtkama koje su sklopile ugovor sa CARNetom), no u pravilu su osjetno skuplje od .com, .eu, .info, .me i praktički svih ostalih domena.

Drugi novitet je da se u web adresama sada smiju koristiti hrvatski dijakritički znakovi (ono što „običan svijet“ u žargonu zove „hrvatska slova“: čćđšž). Tako ako sad primjerice političar Vladimir Šeks odluči registrirati web adresu sa svojim prezimenom, ona više ne mora glasiti www.seks.hr – sad smije biti www.šeks.hr. Te adrese ne moraju biti naplatne – podliježu istim pravilima kao i „normalne“ („seks“) domene; uvjete možete pronaći ovdje (oprez: birokratska terminologija – naoružajte se strpljenjem ili zamolite kolege informatičare i pravnike za prijevod na smrtnicima razumljiv, govorni hrvatski jezik).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.