Na papiru, i na prvi pogled, ideja djeluje zanimljivo. Tipke na tipkovnici koriste se samo za unos podataka, i to dok tipkate, dok ostatak vremena tek pasivno troše prostor na stolu u kutu vašeg vidnog polja – zašto ih ne upotrijebiti za nešto korisno? Istovremeno, svakodnevno smo zatrpani sve većim i većim brojem notifikacija, a razni IT-jevci i sistemci pogotovo. Zašto onda ne zbrojiti 1 i 1 i dobiti 10, zapitali su se momci iz Metadota, te u svoju novu tipkovnicu dodali cloud integraciju i tipke s individualno adresiranim osvjetljenjem u boji. Samo osvjetljenje danas nije ništa novo, jer ga mnoge tipkovnice za gamere imaju, ali primjena jest – Metadot, naime, obećava da ćete tipke na njihovoj tipkovnici moći koristiti kao individualna signalna svjetla, koja će u realnom vremenu, kroz cloud integraciju, bojom i intenzitetom odgovarati na notifikacije prema vašim vlastitim preferencama. Ukratko, zamislite da netko iz vašeg mobitela izvadi višebojnu signalnu LEDicu za notifikacije, pomnoži je s brojem tipaka na tastaturi i posadi ispod svake od njih – i dobili ste Das Keyboard 5Q.

Dodate li tome i mogućnost konfiguriranja i skriptiranja vlastitih notifikacija i metanotifikacija, Metadotova nova konceptualna tastatura djeluje kao pravi raj za programere, sistemaše i geekove. Tipke koje signaliziraju status sajtova koje održavate (i mijenjaju boju u, primjerice, crvenu ako neki sajt padne), korištenje numeričke tipkovnice ili reda s brojevima kao velikog grafa za signalizaciju performansi, ili signalizacija nadolazećeg sastanka postupnom promjenom boje neke tipke samo su neki od primjera i ideja iz kampanje.

Tisuću zašto, nula zato

Ali, razmislite li imalo ozbiljnije o tom konceptu i načinu na koji svakodnevno radite, shvatit ćete da je – u stvarnosti – zapravo potpuno promašen. Kad ne tipkate, to je zato što pozorno gledate u monitor i konzumirate sadržaj (čitate, gledate video). S pažnjom potpuno fokusiranom na ekran, šanse da ćete primijetiti da je jedna od tipaka promijenila boju su gotovo nikakve. Autori kampanje kontriraju s “ne, ne trebate gledati u tipkovnicu, u vašem je perifernom vidnom polju i vidjet ćete je i bez izravnog gledanja”. Ali bilo tko s elementarnim poznavanjem anatomije (srednješkolskog nivoa) reći će vam da periferni vid ne zna bog zna kako razaznavati boje, odnosno to čini iznimno loše. Dakle ideja da ćete krajičkom oka primijetiti da je slovo B promijenilo boju iz zelene u crvenu kad vam je šef (Boss) poslao e-mail, kako to Das Keyboard kampanja predočava, jest glupost. Da ne spominjemo da je zapamtiti, na primjer, što signalizira narančasti broj 3 na numeričkoj tipkovnici, a što ljubičasti broj 9, popriličan mentalni napor, posve suprotan reklamiranoj ideji laganog i refleksnog interpretiranja notifikacija.

To su, ako pogledate kampanju, na kraju krajeva shvatili i sami njeni tvorci, pa su u zadnji čas (nema drugog objašnjenja za tako tupav dizajn) divovski kotač za regulaciju glasnoće prekrojili u dodatnu tipku Q (igra riječima koja bi trebala asocirati na “cue“, odnosno “štihvort”, to jest “natuknicu”), koju kad ste u nedoumici možete mlatnuti dlanom te tako na ekran računala dozvati prozor koji će vam objasniti što trenutno aktivna notifikacija znači. Dakle, da rezimiramo – umjesto da naprosto pročitate notifikaciju na monitoru (ili mobitelu), ovaj navodno ergonomičan i praktičan proizvod od vas iziskuje da:

  1. krajičkom oka primijetite da neko slovo na tipkovnici treperi ili mijenja boju,
  2. pogledate s monitora na tipkovnicu, što normalno ne bi učinili, da vidite koje je boje,
  3. prisjetite se što ta boja i tipka znače,
  4. pritisnete još jednu tipku na tipkovnici,
  5. vratite pogled na monitor da pročitate sadržaj notifikacije,
  6. nastavite svoj posao, ako se do tog trenutka još sjećate što ste uopće krenuli raditi.

Praktično, nema što. Konačno, ako tipkovnica može biti u uglu vidnog polja i neupadljivo vam signalizirati štošta – zašto to ne bi mogao mobitel? Ako pogledate na stol dok ovo čitate (ne čitate li nas na mobitelu), vrlo vjerojatno ćete svoj mobitel naći upravo pokraj tipkovnice. Zašto onda otkrivati toplu vodu tipkovnicom?

Prekrasan set noževa

No, nije sami koncept jedini problem. Metadotov Das Keyboard počeo je kao brend čija su maksima bile kvalitetne tipkovnice s 0 suvišnih mogućnosti i dodataka – štoviše, jedni su od prvih brandova koji su širim masama popularizirali tipke bez otisnutih oznaka, te takozvane “mehaničke” tipkovnice, odnosno tipkovnice s (tada) Cherryjevima prekidačima umjesto uobičajenijih i nekvalitetnijih membranskih kontakata. Bez svjetlećih tipaka, bez clouda, bez gamerskih dodataka, bez gluposti.

Das Keyboard

Kroz godine su se stvari, međutim, promijenile. Zajednica entuzijasta koji se bave tipkovnicama, grade svoje, modificiraju postojeće i kupuju daleko kvalitetnije od ičeg što je Metadot proizveo, naglo je narasla i postala nešto više od par tisuća čudaka na nekoliko foruma. Mainstream proizvođači su uhvatili trend i počeli raditi sasvim pristojne mehaničke tipkovnice za nevelike novce. A Das Keyboard je polako počeo gubiti svoju nišu. Prvi znak da nešto ozbiljno nije u redu bila je aktualna serija 4. Umjesto da se drži provjerenog, Metadot je na Das Keyboard 4 natrpao poveliki kotač za regulaciju glasnoće, koji naprosto poziva da ga slučajno okrznete rukom usred Skype sastanka; odvojene tipke za kontrolu multimedije, kakve bi mogli naći na kineskoj tipkovnici s placa, i – zvučat će kao šala – magnetizirana nožica za podešavanje nagiba koja služi i kao ravnalo. “A uz ovu prekrasnu tipkovnicu, dobit ćete i ovaj odličan set noževa!”

Zvono za alarm

Das Keyboard 5Q tek je slijedeći korak u Metadotovom novodobnom “traženju sebe”. I najveći alarm zapravo nije taj odmak od originalnog minimalističkog imidža alata a ne igračke, već činjenica da su projekt lansirali na Kickstarteru. To govori da ni sami nisu sigurni što rade, zašto i za koga. 5Q nije proizvod nastao kao odgovor na neku konkretnu potrebu, već proizvod nastao iz nasumične črčkarije nekog besposlenog dizajnera u uglu notesa, dok je naručivao pizzu. Ako ne iz promašenog koncepta, to bi trebalo biti jasno već iz letimičnog čitanja stranice Kickstarter projekta. Fokus je na renderima, infografikama, i marketinškom trkeljanju, ukupan broj fotografija prototipa stvarnog proizvoda je 1 (slovima: jedan – evo je dolje), a beta pristupa API-ju i softveru još nema. Iako autori kampanje “jedva čekaju da vide što će developeri napraviti s tastaturom”. I to nije sve – tipkovnica umjesto raširenih i lako dostupnih Cherryjevih ili Gateronovih koristi Omronove prekidače čiju je zamjenu, crknu li, teško do nemoguće naći; spomenuti prekidači kompatibilni su jedino s posebno profiliranim tipkama, pa ih ne možete zamijeniti svojima, a u ponudi je samo jedan jedini tip prekidača, i to “mekani taktilni” (ekvivalent Cherry Brown prekidačima), pa, ako vam se to ne sviđa, tough luck. Povrh toga, kabel je nemoguće odspojiti od tipkovnice – nešto što je danas praktički standard na svakoj imalo boljoj tipkovnici – i Das Keyboard 5Q nema USB hub, što je bio jedan od glavnih selling pointa prošlih Das Keyboard modela.

Konačno, backeri (po trenutnim cijenama) tipkovnicu dobivaju za 60% finalne cijene proizvoda, što je vjerojatno najveći znak alarma – takvi “debeli” popusti backerima obično su signal da kampanja nije tu zbog proizvoda te u cilju sakupljanja sredstava za pokretanje proizvodnje (nešto čemu crowdfunding, pogotovo Kickstarterov zapravo i služi), nego zbog hypea, odnosno u marketinške svrhe.

Das Keyboard

Pa ipak, svemu napisanom unatoč, u trenutku pisanja ovog teksta, kampanja je tri i po puta premašila svoj financijski cilj ($356.000 od $100.000), a do kraja je još 19 dana. Interesa očito ne manjka, no povijest nas je naučila da interes u crowdfundingu nije mjera uspješnosti, pogotovo iz perspektive krajnjih korisnika / kupaca / backera. Osim ako baš nužno i nezaobilazno trebate ovakvu tipkovnicu, ili naprosto sakupljate gadgete, preporučamo da pričekate finalni proizvod, najavljen za siječanj 2017.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.