Najveći britanski proizvođač automobila najavio je jučer kako pokreće flotu od 100 autonomnih vozila koji će krstariti stazom dugom 66 kilometara u središnjoj Engleskoj, u okolici Coventryja. Testne vožnje kreću najesen, a trajat će do 2020. kada britanski zakoni planiraju izjednačiti vozila bez vozača s „običnima“, koje voze ljudi, i omogućiti da voze po istim cestama.

Testna ruta po kojoj će krstariti probni modeli Jaguar Land Rovera obuhvaća autocestu, makadam, sela i gradiće, a isto tako će biti raznolika i flota JLR-ovih vozila, od onih koji pružaju punu automatiku nalik na auto-pilota, do onih koji nude povremenu asistenciju. „Poboljšat ćemo iskustvo vožnje, a vozači će moći birati koliko podrške žele. Primjerice, vozač može izabrati da mu automatika pomogne samo kod dosadnih, zamornih ili stresnih dionica puta“, pojašnjava Tony Harper, čelnik JLR-ovog istraživačkog odjela, i dodaje: „Naša povezana, autonomna tehnologija može pomoći u poboljšanju protoka prometa, eliminirati ‘čepove’ i smanjiti mogućnost nezgode.“

Harper nije slučajno stavio riječ ‘povezana’ (connected) ispred ‘autonomna’: snaga JLR-ove tehnologije je upravo u tome što su dalje od konkurencije razvili tehnologije umrežavanja između automobila (međusobno te između auta i infrastrukture) tako da JLR-ova vozila mogu imati odličan pregled stanja na cestama ispred njih.

Jaguar Land Rover je nastao 2008., kada je indijski Tata Motors kupio dva britanska proizvođača auta s dugom tradicijom, oba u nezavisnoj situaciji i ujedinio ih u jednu tvrtku koja se ubrzo izvukla iz teškoća i u posljednjih pet godina udvostručila prihode i vrijednost.

Jaguar Land rover

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.