Apple je u prvom tromjesečju ove godine zabilježio pad prodaje iPhone, po prvi put otkako je predstavljen 2007. godine, a sada su se stvari još pogoršale: po prvi put više nije najprodavaniji na svom, američkom tržištu. U posljednjem tromjesečju, prodaja iPhonea 6S/S Plus činila je 14,5 posto ukupne prodaje mobitela u SAD-u, dok je Samsung Galaxy S7/S7 edge činio čak 16 posto ukupne prodaje, objavila je tvrtka za istraživanje tržišta Kantar Wordpanel.

Dakako, to još uvijek ne znači da u Appleu pale svjetla za uzbunu: premda su njihovi financijski rezultati u posljednjem tromjesečju po nekim pokazateljima najslabiji od 2003. (profit otada nije pao na godišnjoj razini, a sada pada) oni su još daleko od crvenog. Apple je još uvijek u debelom plusu, a dio uspjeha S7 je u tome što je to novi model (dok je S6 sada već stara priča).

Zanimljivo je da Kantar upozorava kako je suparništvo Applea i Samsunga zapravo zastarjelo, jer se obje te tvrtke sve teže mogu othrvati zahuktalim kineskim tvrtkama kao što su Huawei i Xiaomi. Ipak, Apple i Samsung u ovom trenutku drže 10 od 10 mjesta na top-ljestvici najprodavanijih mobitela u SAD-u, a same drže gotovo dvije trećine američkog tržišta te gotovo tri četvrtine britanskog tržišta.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.