Pokémon Go, ako ste prespavali zadnja dva tjedna, mobilna je igra u kojoj hvatate simpatične male Nintendove karaktere dobro nam poznate iz gejmersko-medijske franšize stare dvadesetak godina.

Ono što je u Pokémonu Go posebno: igra vas prisiljava da hodate realnim prostorom dok buljite u ekran na kojemu se prikazuje svijet oko vas uhvaćen kamerom mobitela – a ako imate sreće, povrh te slike stvarnog svijeta iscrtavaju se Pokémoni koje je potrebno uhvatiti.

Beštije ne iskaču tek tako nego su pomno stavljene na odgovarajućim GPS koordinatama – na popularnijim mjestima (trgovima, šoping centrima) ih ima više, što dovodi i do međusobnih borbi igrača za njih. Svratite na neki popularniji gradski trg ovih dana i vidjet ćete točno o čemu pričamo.

Pokémon Go

Najpopularnija AR igra ikad

Pokémon Go dostupan je za Android i iPhone u više desetaka zemalja – od jučer službeno i u Hrvatskoj, mada ga horde zagriženih domaćih igrača uz pomoć trikova igraju već danima.

Iako ga je lako otpisati kao još jedan prolazni hit i predvidjeti mu sudbinu Angry Birdsa – franšize koja je nakon niza mjeseci beskrajne popularnosti polako otklizala u zaborav – stvari stoje malo drugačije. Čak i kada ga jednom zamijene nasljednici, Pokémon Go ostat će zapisan kao revolucionaran proizvod. Zašto? Zbog više razloga, a prije svega ovih pet:

Pokémon Go napokon je popularizirao proširenu stvarnost

Proširena stvarnost (augmented reality) hipsterski je pojam prisutan godinama, a opisuje mogućnost smartfona da putem odgovarajućih aplikacija „prošire“ svijet oko vas raznim virtualnim objektima, dodatnim informacijama i slično. Prve AR aplikacije koristio sam još 2010. kada sam rekao zbogom Symbianu i prešao na Android – i sve su bile… meh.

Potencijal primjene AR-a je bezgraničan, no nekako sve do sad nedostajala nam je killer aplikacija kojom će se tehnologija probiti do širokih masa. Iako jedan od kreatora Pokémona Go, Niantic, već nekoliko godina nudi sličnu igru Ingress, niti ona nije bila dovoljno popularna za masovni proboj – no Pokémon Go to jest. Kada za godinu-dvije neki start-up smisli AR aplikaciju koja će iznad voća u dućanu ispisivati njegovu kalorijsku vrijednost ili što već, ljudi će se lakše navući na nju jer im je koncept već poznat.

Pokémon Go

Pokémon Go donijet će nove mogućnosti zarade

Izdavači igara do sada su uglavnom zarađivali na četiri načina – prodajom same igre ako nije besplatna ili pretplate na igru, prodajom dodatnih elemenata u igri, oglasima koji se prikazuju tijekom igranja i proizvodima vezanim uz igru (od odjeće pa do figura likova). Pokémon Go tome će dodati i mogućnost da restorani, kafići i drugi objekti kupe PokéStop na svojoj lokaciji i time zarade od horde igrača koji će navratiti privučeni mogućnošću da uhvate još kojeg Pokémona. Nije isključeno da u pravom duhu sharing ekonomije, nove verzije omoguće i vještim igračima da na neki način zarade.

Pokémon Go

Pokémon Go stvorio je sasvim nove kulturne izazove

Prije nekoliko dana kod hotela Antunovića u Zagrebu sam zamalo pregazio dvoje debila koji su jednostavno skrenuli s pločnika i pokušali išetati na cestu. Budući da su u transu buljili u ekrane svojih iPhonea nagnutih pod specifičnim kutom, nemam nikakve sumnje da su hvatali Pokémone. Slične priče dolaze sa svih strana svijeta, a pored njih svjedočimo i izvještajima o gomili koja hvata Pokémona na ulazu u vatrogasnu stanicu (sjajan način da otmete dragocjene sekunde vatrogascima dok pokušavaju izaći na intervenciju) ili na krajnje nepriličnim mjestima poput Auschwitza.

Pokémon Go

Pokémon Go omiljena je tema ne samo igrača i medija, nego i profesionalnih hejtera i potpunih luđaka

O megapopularnoj igri svi imaju mišljenje, a količina hejta koja se prosipa značajno je veća nego što je to uobičajeno. Od uobičajenih dušebrižnika za zdravlje mladih pa do ekipe koja ne može podnijeti što „Nintendo zarađuje na ničemu“ – svi su tu, a stigli su i još poneki: prije dan-dva pojavila se vijest kako je jedan od brojnih američkih religioznih fanatika u svojoj TV emisiji nazvao igru ni manje ni više nego „sotonskom“ i pitao se što će se dogoditi „ako ova tehnologija omogući islamskim džihadistima da saznaju lokacije kršćana“. Ne izmišljam, stvarno je to rekao…

Pokémon Go

Pokémon Go testira granice postojećih mobilnih uređaja

Za dobar AR je potreban brz procesor, dovoljno memorije, precizan GPS, dobar žiroskop, vrlo kvalitetna kamera i – izdržljiva baterija. Dok aktualni uređaji praktički nemaju problema s prvih pet nabrojanih stavki, zadnja im ostavlja mnogo toga za poželjeti. Brzi punjači i prijenosne vanjske baterije tek su prijelazna rješenja – rast popularnosti AR aplikacija mogao bi napokon potaknuti proizvođače da razmisle o nekom trajnijem rješenju ovog problema.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.