Korporacija Teamnet sudjelovala je, skupa sa sistem integratorima i proizvođačima sustava za obavještajni nadzor i izviđanje iz 17 država, sa svojim sustavom Hirrus u NATO-ovoj vježbi Unified Vision.

Što su vježbali? Razmjenu zajedničkih informacija s ciljem osiguranja potpore u odlučivanju u Zapovjednim i kontrolnim centrima NATO-a.

Više od 400 sudionika komuniciralo je u okruženju raspodijeljenom na 10 različitih lokacija, kako bi bili u mogućnosti odgovoriti na prijetnje u složenim scenarijima kao što su zaštita konvoja, spašavanje talaca i unutarnje terorističke prijetnje.

Teamnetov sustav UAV (Unmanned Aerial Vehicle, bespilotna letjelica) Hirrus bavio se dvjema vrstama operacija: praćenjem i neutraliziranjem terorističkog vođe i zaštitom službenog konvoja.

Tijekom vježbe promatrane su mogućnosti sustava UAV-a za otkrivanje i praćenje pokretnih ciljeva kao što su automobili ili ljudi, nadzor velikih područja sa sumnjivim kretanjima konvoja i potraga za potencijalnim terorističkim aktivnostima u gusto naseljenim područjima.

Domaćin zapovjednog mjesta bio je Centar za pripremu napada Zračnih snaga Sjedinjenih Američkih Država u Njemačkoj.

Hirrus UAV, Teamnetova bespilotna letjelica, bila je koordinirana u stvarnom vremenu iz Njemačke.

Teamnet

Riječ je o sustavu koji se sastoji od tri bespilotne letjelice, kontrolne postaje na zemlji, terminala podatkovne veze na zemlji i lansirne rampe s kamerom za dnevno snimanje, termovizijskom kamerom i foto kamerom visoke rezolucije. Letjelice imaju oko tri sata autonomije i mogu postići maksimalnu brzinu veću od 110 kilometara na sat.

Osim u vojne, može naći primjene i u civilne svrhe, u djelatnostima kao što su poljoprivreda, energetika, komunalne djelatnosti, rudarstvo, graditeljstvo, tržište nekretnine… U Teamnetu očekuju kako će se korištenje takvih sustava do 2020. godine udvostručiti.

Teamnet je u Hrvatskoj prisutan od 2014., kada su otvorili ured u Zagrebu. Dosad su, između ostalih, surađivali s APIS-IT-om i tvrtkom IN2, s kojom su isporučivali softverske komponente za Ministarstvo vanjskih poslova.

Teamnet

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.