Japanski Softbank je počeo kao financijska ustanova (1983.) ali vrlo brzo je postao pretežito tehnološka tvrtka. U nizu akvizicija, preuzeo je japanski odjel Vodafonea (i postao drugi najveći japanski mobilni operater), kao i jednog od vodećih američkih operatera Sprint, japanski odjel Yahooa, dio kineske Alibabe… Ipak, danas je Softbank van Japana najpoznatiji po „emotivnom“ robotu Pepper. Najnovija akvizicija (i najveća međunarodna dosad) im je britanski ARM Holdings, za kojeg će platiti 24,3 milijuna funti. Za usporedbu, Microsoft je Nokiju platio četiri puta manje, a Google je Motorolu platio triput manje.

Za razliku od tih tvrtki, za ARM je čuo malo tko: ona sama ne proizvodi hardver, ali zato njihova tehnološka rješenja (tkz. ARM mikroarhitektura) čine osnovu praktički svih procesora za mobitele – bilo da ih proizvodi Apple (za iPhone i iPad), Samsung (za svoje, ali i konkurentske mobitele), američki Qualcomm (čiji procesori pogone vrhunske smartfone doslovce svih ostalih proizvođača) te kineski Mediatek (njegovi procesori pogone gotovo sve kineske mobitele). Tako ARM s relativno malenom radnom snagom od oko 4000 djelatnika (od kojih gotovo polovica radi u Cambridgeu, gdje je sjedište tvrtke i glavni „regrutacijski centar“ na tamošnjem sveučilištu) ubire tantijeme za tehnologiju ugrađenu u 90 milijardi čipova.

Pa ipak, ta dominacija nad hardverom mobilnih uređaja nije glavni razlog zašto je Softbank platio toliku svotu; glavni razlog je – što Japanci uopće ne skrivaju: provjerite njihove izjave na web stranici posvećenoj akviziciji – potencijal ARM-a u internet of things području. Naime, ARM-ova je tehnologija je već vodeća na području strojeva i aparata koji međusobno komuniciraju preko interneta bez ljudskog posredništva; zasada nema na vidiku rivala ARM-u u tom području, koje će vrlo brzo brojati daleko više od sadašnjih, gore spomenutih 90 milijardi čipova.

Zanimljivo je da su reakcije britanskih medija na tu objavu redom entuzijastične. Još entuzijastičniji su političari: Philip Hammond, konzervativni ministar financija izjavio je na Twitteru kako „odluka SoftBanka da investira u ARM pokazuje kako Ujedinjeno kraljevstvo nije izgubilo privlačnost za globalne investitore“ – a tu je izjavu Guardian ocijenio smiješnom). S druge strane, većina internacionalnih komentara ističe kako se takva kupovina vjerojatno ne bi bila moguća bez Brexita: Softbanku (čiji čelnici priznaju kako već desetak godina sanjaju o kupovini ARM-a) se ukazala prilika nakon što je poslije Brexita britanska funta ekspresno pala u odnosu na jen za gotovo dvadeset posto, a ARM-u zato što su se njegovi čelnici navodno uplašili odljevu vrhunskih stručnjaka u Europsku uniju.

Opera Windows

U drugoj danas objavljenoj velikoj tehnološkoj akviziciji, norveški Opera Software prelazi u vlasništvo kineskog konzorcija Kunqi, najpoznatijeg po antivirusnom paketu Qihoo 360. Opera je autor četvrtog najpopularnijeg web preglednika na svijetu – nakon Googleovog Chromea, Microsoftovog Interne Explorera/Edgea i MOzillinog Firefoxa – koji se odlično snalazi u mobilnoj eri: u posljednjih godinu i nešto svom je „arsenalu“ dodao i vrlo popularne aplikacije za blokiranje oglasa, manju potrošnju podataka preko mobilnog interneta i neograničeni VPN. Sve će to sada prijeći u vlasništvo Kineza. Ipak, neće dobiti sve…

Naime, Norvežani su prihvatili ponudu koju su Kinezi iznijeli u veljači: da kupe cijelu kompaniju za 1,2 milijuna dolara. Transakcija se trebala zaključiti do danas, ali nije – navodno zbog neslaganja regulatora, kako piše Engadget. Opera se još nije službeno izjasnila na vlastitim stranicama, ali jest na norveškoj burzi, gdje su navedeni detalji nove nagodbe. Po njoj, vrijednost je pala na pola: Kinezi će platiti 600 milijuna, ali Norvežanima će ostati dio kompanije koji nudi B2B usluge (medijske/oglašivačke, Opera TV platformu za Smart TV-e te dio mobilnih aplikacija) – zanimljivo je da se taj dio kompanije već danas ekspresno odvojio na zasebni web site, u čijem zaglavlju stoji Opera b2b; prema ugovoru s Kinezima, taj ostatak kompanije morat će promijeniti ime u slijedećih 18 mjeseci.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.