Nažalost, naša priče se ne odvija u Zagrebu ili Osijeku nego u Londonu: diplomski rad 22-godišnje londonske studentice dizajna Lucie Davis osvojio je glavnu nagradu u natječaju kreativne agencije Mullenlowe, u konkurenciji 1300 originalnih dizajna. Lucie je izvadila RFID čip iz kartice kojom se plaća javni prijevoz i umetnula ga u umjetni nokat (uz pomoć londonskog salona za izradu umjetnih noktiju Wah) te tako pojednostavila plaćanje javnog prijevoza: dovoljno je prisloniti nokat uz čitač kartica.

Istini za volju, priča ima dva problema: prvi je da je umjetni nokat lako polomiti (u tom slučaju ćete ostatak nokta naprosto spremiti u torbicu, dok ne izradite novi) a drugi je da londonski gradski prijevoz (zasad) ne dopušta rastavljanje kartice – ali oni su ionako žustriji u prihvaćanju novih tehnologija od gradskih prijevoza u našim krajevima…

Zamisao je itekako primjenjiva i u drugim uređajima, primjerice u bankovnim karticama koje sadrže RFID čip: zamislite da novce možete podignuti tako da prislonite nokat na bankomat. Slično razmišlja i britanski Barclaycard, koji je prošlog mjeseca predstavio seriju nosivih uređaja koji funkcioniraju kao kreditna/debitna kartica: narukvica, privjesak za ključeve i naljepnica koji ručni sat ili narukvicu pretvaraju u sredstvo plaćanja. U ponudi su i ručni satovi koje su za tu svrhu izradili Garmin i švicarski Mondaine.

Diplomantica Lucie Davis ima i druge originalne zamisli: izdvajamo tetovažu mape londonskog metroa (za turiste) i prsten s nakitom koji se u kontaktu s vodom rastvara kao cvijet.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.