U novim smartfonima od kraja ove godine počet ćemo susretati Gorilla Glass 5, novu generaciju najpopularnijeg zaštitnog stakla kojeg gotovo svi vodeći proizvođači smartfona i tableta integriraju povrh ekrana. Stvar je u tome da su ekrani Ahilova peta tih uređaja: svi mobiteli više klase imaju kućište od metala (ili posebno ojačane, gotovo podjednako čvrste, plastične mase) kojem se neće ništa ozbiljno dogoditi ni ako tresne na tvrdu površinu s veće visine; ali ako se okrene tako da padne na staklo – nema im spasa… Ekran može koštati koliko i trećina cijene novog uređaja, tako da se možda više isplati kupiti novi.

Upravo iz toga razloga je Gorilla Glass tvrtke Corning doživio takvu popularnost: dosad je njime zaštićeno 4,5 milijardi uređaja. Nova generacija tog ojačanog stakla može izdržati pad s visine od 1,6 metara – u 80% slučajeva. Naravno, novinari koji su bili prisutni na jučerašnjem predstavljanju u kalifornijskom uredu Corninga odmah su pitali što je s onih preostalih dvadeset posto, da bi dobili dugačak odgovor koji se da svesti na to da različiti proizvođači mobitela na različiti način integriraju staklo: neki više paze na dizajn a drugi su odgovorniji pa staklo postave na određenom razmaku u odnosu na ekran (sada će taj razmak biti lakše izvesti, jer Gorilla Glass 5 je tanak svega 0,4 milimetra) te se potrude čvrsto ga integrirati u okvir.

Gorilla Glass 5 je dizajniran tako da što bolje izdrži padove s visine od 1,2 do 1,6 metara (nitko nije spomenuo selfie ali to je upravo visina s koje se oni najčešće snimaju). Njegovi proizvođači naručili su globalno istraživanje koje je pokazalo da je gotovo dvije trećine vlasnika mobitela u posljednjih godinu dana doživjelo da im mobitel padne s te visine – to nećemo propitkivati jer smo prilično sigurni da se nama to događa i češće.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.