Sjećate se onog oglasa za posao u kojem je neki naš domaći gazda tražio pastire i nudio tri tisuće kuna plaće? Baš nas zanima što bi rekao na ovo…

Robot SwagBot neće uzeti posao samo nama ljudima, već i – psima. Kako, pitate se? Pa, riječ je o prvom svjetskom robotu pastiru. Ili kauboju, ako vam se tako više sviđa.

Razvili su ga u Australiji, u instituciji Centre for Field Robotics koja djeluje pri Sidnejskom sveučilištu.

Električni robot robusne građe opremljen je ogromnim kotačima, pomoću kojih može prijeći preko jaraka, močvarnih terena i niza drugih prepreka. I još pritom za sobom vući prikolicu.

Ugrađena kamera prati stoku, a može poslužiti i za pregledavanje stanja usjeva. Na njega je moguće montirati i prateću bespilotnu letjelicu.

Osmišljen kako bi držao stoku na oku i usmjeravao ju kamo treba ići, SwagBot je osposobljen i za savladavanje za robote inače zahtjevnog terena kakav se može naći na poljoprivrednim dobrima i stočarskim farmama.

Tijekom iduće faze razvoja namjeravaju ga naučiti kako prepoznati bolesnu ili ozlijeđenu životinju, u čemu će mu pomoći senzori za temperaturu i pokret. Zasad njime upravljaju na daljinu, ali u planu je razvoj i potpuno samostalnog modela.

Pa vi sad recite kako robotska revolucija nije pred vratima!

Prethodni članakNova Gorilla u staklu
Sljedeći članakZbogom, VHS video!
Slobodni novinar, dizajner igara. U novinarstvu dulje od 25 godina. Dobitnik nagrade"SAP ICT Journalist Prize Božo Težak" kao najbolji ICT novinar za 2011. godinu. Stalni suradnik tportala. Igre radi kao suosnivač i član kolektiva Terrible Creations.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.