Edward Snowden, nekadašnji američki tajni agent koji je morao pobjeći iz domovine nakon što je javnosti razotkrio kako i koliko ih prisluškuju, na jednom je sastanku u Hong Kongu zamolio pravnike da stave svoje mobitele u hladnjak kako ih ne bi prisluškivali. Sada je smislio elegantnije rješenje: u tandemu sa još jednim svjetski poznatim hakerom u izgnanstvu, Andrew “Bunnie” Huangom, predstavio je prototip uređaja koji prepoznaje prisluškivanje telefona MIT Media Labu u američkom Cambridgeu (bez brige, predstavljanje je odrađeno videolinkom s tajne lokacije, pa naši dečki nisu bili u opasnosti da ih uhite).

Uređaj je zapravo navlaka (case) za iPhone 6. Zamisao je da stavite iPhone u offline način rada u kojem mobitel nema pristup mreži (u teoriji; u praksi, iPhone i dalje odaje svoj položaj preko GPS-a – navodno je tako sirijska vlast pratila i eliminirala američku novinarku, piše CNN). Navlaka prati odvija li se u mobitelu bilo kakva aktivnost povezana s bilo kojom mrežom, i to prikazuje na ekranu. U slučaju bilo kakvih sumnjivih aktivnosti, navlaka će se oglasiti zvučnim signalom. Predstavljeni prototip još nema „kill switch“ ali spominje se da bi konačna verzija mogla imati i prekidač kojom će se „na silu“ iPhone moći posve isključiti, jer to je jedini način da budete sigurni da vas više nitko ne može pratiti. Sve detalje o prototipu možete pročitati ovdje.

Kome je namijenjen ova spravica? Vjerojatno ste ju i sami poželjeli – premda niste tajni agent (niste, jel’da?) – ali Snowden & drug su jasno rekli kome je taj gadget najpotrebniji: novinarima. Težak je život novinarski…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.