Google još uvijek zaostaje za konkurentima kao što su Amazon i Microsoft kad su u pitanju usluge „u oblacima“ ali čini se da je pronašao način kako da im konkurira: nudi te usluge u kombinaciji s nadmoćnom umjetnom inteligencijom. Tako je Google Cloud Platform prekjučer najavio dvije nove usluge, zasad u probnoj (beta) fazi.

Jednostavnija od njih, Cloud Speech, nudi pretvaranje govora u tekst. Riječ je o profesionalnoj usluzi koja nudi mogućnosti primjerene najvećim multinacionalnim korporacijama – kako po mogućnostima, tako i po kvaliteti usluge. Ovo drugo možete isprobati sami na gore navedenom linku: tekst koji smo mu izgovorili na hrvatskom Google je malo dulje žvakao (u teoriji, morao bi raditi gotovo trenutačno) ali zatim ga je pretvorio u tekst bez greške – isprobajte sami (usput budi rečeno, vaš autor prilično nerazgovjetno govori, a to mu je potvrdio i Google: ocijenio je da je tek 54% siguran u ispravnost transkripcije). Ono prvo – mogućnosti primjerene korporativnoj primjeni – uključuju prepoznavanje teksta izgovorenog na više od 80 svjetskih jezika, rad u bučnim okruženjima (Google će sam filtrirati pozadinsku buku), mogućnost rada sa zvučnim zapisima ili prevođenje uživo diktiranjem u aplikaciju… te, najvažnije od svega: mogućnost učenja. Machine learning će se prilagoditi vama – vašem rječniku, vašem izgovoru, vašim frazama i s vremenom će kvaliteta i točnost transkripcija biti sve bolja. Usluga se može koristiti s bilo kojeg uređaja spojenog na internet – računala, mobitela, tableta, ali i televizora, automobila…

Još zanimljivija je druga usluga Cloud Natural Language koja služi za analizu pisanog teksta (ili govornog, ako ju spojite s prethodnom uslugom). Što to konkretno znači, objasnit ćemo na primjeru vašeg omiljenog portala – digitalno.hr. Kada bi digitalno.hr objavljivao dugačke, komplicirane, neprohodne, nerazumljive tekstove prepune stručnog žargona – a vi bi iz njih htjeli izvući samo kratke, jasne i jezgrovite informacije o određenim osobama, kompanijama, mjestima ili događajima – mogli bi uposliti Googleovu uslugu da to obavi za vas. (Savjet: ako to stvarno želite – kliknite na oznake ispod teksta ili ih potražite pomoću povećala u gornjem desnom kutu.) Slično tome, kad bi digitalno.hr objavljivao pozitivne recenzije nekog mobitela ili laptopa samo zato što je njegov proizvođač/prodavač platio reklamu, ova Googleova usluga bi analizirala „ton“ koji je upotrijebio pisac kako bi otkrila emocije koje se kriju iza njegovog pisanja – i brzo bi shvatila da se autoru taj uređaj zapravo nije dopao, da ima averziju prema njemu. (Prije nego što nas stavite na kušnju, moramo vas upozoriti: usluga je zasad dostupna samo za tekstove na engleskom, španjolskom i japanskom. Kad bude na hrvatskom – samo navalite! Nemamo što kriti 😉 A u međuvremenu, na gore navedenom linku isprobajte kako usluga radi na engleskom – ili ovdje pročitajte kako je analizirala članak New York Timesa o Harryju Potteru.)

Koje su mogućnosti primjene ovih usluga? Vjerujemo da vam je već pala na pamet poneka – a ona koju Google najradije navodi je podrška za pozivne centre i ostale metode komunikacije s korisnicima: tako multinacionalna korporacija može proći kroz stotine tisuća konverzacija (pisanih ili usmenih, na različitim jezicima, iz najrazličitijih izvora: prepiske, društvenih mreža, portala…) kako bi izvukla što korisnici stvarno misle (i osjećaju) o/prema pojedinom aspektu pojedine usluge/proizvoda. Šećer za kraj: te dvije usluge će sigurno biti papreno skupe kad izađu iz beta faze – tako da će si ih moći priuštiti samo velike (multi)nacionalne korporacije – ali u ovom trenutku ih svatko može isprobati besplatno.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.