Aplikacija za bilješke ima jako puno, kako za Android tako i za iOS. Sigurno ste čuli bar za neke među njima, poput Evernotea, OneNotea i Google Keepa.

Zoho Notebook odlično izgleda, jednostavnog je sučelja i preglednog sustava za organizaciju dokumenata. Nema obilje značajki kakvo nudi Evernote, ali ima zgodnih mogućnosti i besplatan je.

Zoho Notebook

Aplikacija za bilješke

Omogućit će vam unošenje različitih vrsti bilježaka (tekst, popisi što treba obaviti, audio zapisi i fotografije) i oblikovanje teksta.

Zoho Notebooks: vrste bilježaka

Pri instalaciji aplikacija će tražiti pristup podacima o lokaciji vašeg uređaja, datotekama kao što su slike, videozapisi ili audiozapisi, vanjska pohrana uređaja, fotoaparatu, mikrofonu, informacijama o wi-fi vezi, primanju podataka s interneta te dozvolu za potpunu interakciju među korisnicima.

Pri prvom pokretanju dočekat će vas vodič s uputama za korištenje. Kratak je i jednostavan, pa preporučam da ga prolistate kako bi se na brzinu upoznali s osnovnim funkcionalnostima.

Zoho Notebook: vodič s uputama za korištenje

Kao što sam već spomenuo, na raspolaganju su četiri načina za unos bilješki (Zoho ih zove Note Cards): tekst, popisi, zvuk i fotografija. Možete ih koristiti zasebno ili kombinirati. Svi su dostupni putem ikonica pri dnu zaslona, koje ćete lako uočiti na već predočenoj slici s citatom.

Zoho Notebook: omoti

Osim toga, možete birati boju pozadine na kojoj ćete tipkati, pomoću ikonice u obliku palete u gornjem desnom kutu otvorene bilješke.

Među podržanim jezicima nema hrvatskog, ali tipkovnica na Androidu podržava slova s dijakritičkim znakovima, tako da ćete moći bez problema bilježiti i tekst na našem jeziku.

Zoho će ubačene poveznice automatski pretvoriti u klikabilne linkove. Želite li dodati popis, na raspolaganju su dva standardna predloška: s točkama i brojčani.

Bez obzira o kojoj vrsti se radi, bilješke je moguće grupirati, tako što ćete svaku dotaknuti prstima – palcem i kažiprstom, recimo – i spojiti ih. Grupirane bilješke moguće je listati potezom prsta po zaslonu lijevo-desno ili ih razmotati/smotati pomoću dva brza uzastopna kuckanja.

Zoho Notebook

Zoho Notebook nudi mogućnost sinkronizacije sadržaja s drugim uređajima, no za to potrebno registrirati se i napraviti korisnički račun, što za početak možete preskočiti.

Bilješke možete prebaciti i u druge aplikacije (primjerice, Gmail, Viber, Evernote…), pomoću opcije koju ćete naći tako što ćete aktivirati izbornik (tri okomite točkice u gornjem desnom kutu otvorene bilješke). Osim prebacivanja, na raspolaganju su još i prebacivanje (Move), kopiranje (Copy), brisanje (Delete) i Info s podacima o nazivu datoteke te vremenu kreiranja i modificiranja.

Zoho Notebook

Aplikacija posjeduje internu tražilicu. Do glavnog izbornika ćete doći ako na početnom zaslonu kliknete na ikonicu s tri vodoravne crte.

Zoho Notebook

Među općim postavkama – naći ćete ih u glavnom izborniku, pod Settings – nalazi se više korisnih mogućnosti, među kojima ću izdvojiti sinkronizaciju sadržaja samo putem WiFi-ja (korisno kako bi uštedjeli na mobilnom internetu).

Zoho Notebook

Postoji i pomalo šašava značajka koja omogućuje slanje povratnih informacija autorima tako što ćete zatresti mobitel. Nakon što vas pita pokušavate li poslati povratnu informaciju i vi odgovorite potvrdno, aplikacija će ponuditi spremanje slike zaslona na kojem se trenutno nalazite te unos komentara.

Korisno je pogledati i savjete (Tips), koje ćete također naći među općim postavkama. Tako ćete, primjerice, doznati kako dugim pritiskom možete odabrati više bilježnica odjednom.


Zoho Notebook

Aplikaciju Zoho Notebook možete preuzeti ovdje ako koristite Android 4.1 i noviji, odnosno ovdje ako koristite iOS 8.0 i noviji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.