Tko kaže da nostalgija ništa ne vrijedi? Čak i u svijetu interneta, gdje se sve vrlo brzo mijenja, dojučerašnje legende mogu postići dobru cijenu. Yahoo je tvrtka koja godinama gomila goleme gubitke – više se nitko ne sjeća ne samo kad je zarađivala, nego ni kad je nešto originalno i zanimljivo predstavila – no za nju ste sigurno barem čuli ako imate, khm, nešto godina, a ako imate khm-khm godina, onda ste ju i koristili jer Yahoo je svojedobno bila broj 1 tražilica, odredište broj 1 na koje ste dolazili vidjeti što ima novog… Dakle, kao Google + Facebook danas.

Kad već spominjemo Google i Facebook, čini se da je želja Verizona da konkurira tim dvjema prvacima tržišta digitalnog oglašavanja bio glavni podsticaj za kupovinu Yahooa (i ranije AOL-a); naime te dvije kompanije nalaze se među pet najvećih američkih internetskih oglašivačkih kompanija, i obje posjeduju vlastite tehnologije kojima konkuriraju rivalima. Kako pišu Fortune i Business Insider, te su tehnologije glavni razlog za akvizicije – a ne nostalgija – jer Verizon pošto-poto želi „zavrtiti“ priču s internetskim oglašavanjem, pošto „normalno“ mobilno tržište – mobilni razgovori, pristup internetu i slično – više gotovo pa i ne raste, što možemo vidjeti i u našim krajevima. Ta priča objašnjava Verizonovu motivaciju, koja doista nije vidljiva na prvi pogled; naime, istina je da Yahoo drži poziciju treće najveće online oglašivačke platforme na američkom tržištu ali pogledate li brojke – one su jadne: ovogodišnji prihod Googlea od oglasa iznosit će 57,8 milijardi dolara, Facebook će ubrati 22,37 a Yahoo – 2,83 milijardi. Yahoo i AOL zajedno drže nekih 2,2% tržišta, dok Google i Facebook zajedno drže više od tri četvrtine!

Kako pišu američki portali, Yahoo je prodan – relativno naglo i relativno jeftino – nakon što su investitori izgubili strpljenje s Marissom Meyer, čelnicom Yahooa koja je svojom atraktivnom vanjštinom učinila puno za vizualni identitet tvrtke (eto, i mi smo ju stavili na uvodnu fotografiju ovog teksta) ali malo za preporod kompanije: osim što je nagomilala akvizicije (većina kojih se nikad nije ni uklopila u Yahoo), a još manje za financijske rezultate. Njen komentar prodaje Yahooa prilično se razlikuje od službenog priopćenja Verizona.

Zanimljiv komentar ima i CNN Money, zajedno s grafom kretanja cijena dionica Yahooa koji podsjeća kako im dionice danas ipak vrijede puno više nego 2008., kada je Microsoft bio spreman preuzeti Yahoo za 45 milijardi. No, dioničari ipak itekako dobro što znaju rade: samo ime Yahooa i njegova osnovna djelatnost – internetski portal i slične trice i kučine – vrijede puno manje nego japanska „podružnica“ i manjinski udio u kineskoj Alibabi. A to nije na prodaju.

Yahoo!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.