Krećemo s mogućnošću koja može doslovce spasiti život! Riječ je o pozivima hitnoj pomoći (ili vatrogascima, policiji ili nekoj četvrtoj hitnoj službi): kada ih pozovete s Android telefona, on će automatski s njega izvući podatak o vašoj točnoj lokaciji (pomoću GPS-a i WiFi-ja) te ga poslati hitnoj službi. Nije potrebno objašnjavati koliko taj podatak može biti dragocjen u situacijama kada život doslovce ovisi o sekundama, koje tada ne morate potrošiti na objašnjavanje gdje se nalazite… Ova usluga, nazvana Emergency Location Service, zasad je dostupna u Velikoj Britaniji i Estoniji. Na Googleovom blogu možete pročitati više o njoj, a ondje se nalazi i adresa preko koje možete ugovoriti sličnu uslugu ako upravljate mobilnim operaterom ili hitnom službom u, primjerice, Hrvatskoj: da bi takva usluga proradila i kod nas, trebat će suglasnost i suradnja jednih i drugih.

Druga mogućnost nije tako sudbonosna, ali će mnogima biti itekako simpatična (primjerice, vaš autor je dosad primio desetak poziva od sva tri mobilna operatera koji ga pozivaju da svoju tvrtku prebaci na njihovu mobilne mrežu – uključujući i onog operatera kojeg već koristi. Ne treba ni reći da su ti pozivi itekako utjecali na simpatije preko operaterima: onaj koji je najmanje zvao postao je najsimpatičniji.) Dakle, radi se o spamu: mogućnosti da oni koji zovu sve i svakoga postanu obilježeni kao spammeri na čiji se poziv ne želite javiti – na isti način kao i kod e-maila. (Ako se sjećate, spam je svojedobno bio golemi problem; postao je manji problem nakon pojave Gmaila i sličnih servisa koji znaju izdvojiti neželjene poruke.) Google je prekjučer na Google+ objavio da će na novu verziju aplikacije za zvanje na Nexus i Android One uređajima dodati zaštitu koja će spammere odmah prikazati kao takve.

Pozdravljamo tu mogućnost i želimo da što prije uđe u „normalan“ Android, zajedno sa mogućnostima kakve nudi nezavisni švedski Trucaller, čija je istoimena aplikacija postigla golemu popularnost između ostaloga i time što je omogućila korisnicima da koriste spammera koju stvaraju i ažuriraju sami korisnici.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.