Microsoft je jučer predstavio cijeli niz novih mogućnosti za najpopularniji paket uredskih programa Microsoft Office. One se temelje na umjetnoj inteligenciji i cloud tehnologiji, a zajedničko im je to da veći dio novih usluga još neko vrijeme neće biti dostupan nama koji u Officeu radimo na hrvatskom jeziku. To posebice vrijedi za dvije udarne mogućnosti koje dobiva Word. Researcher je „umjetno inteligentni“ asistent koji će pretražiti online izvore da bi pronašao više informacija o temi o kojoj pišemo (ako ništa drugo, da izvuče neki citat koji se može iskoristiti da pokažemo da smo upućeni u temu). Ta je mogućnost od jučer dostupna pretplatnicima Officea 365 koji ga koriste na engleskom.

Editor je još ambiciozniji – i potencijalno korisniji alat koji radi posao urednika: analizira vaše pisanje i predlaže čitljiviji, pismeniji, jasniji, suvisliji izražaj. E sad, onome tko zaista zna pisati ovakav alat će samo smetati – jer će mu smanjiti kreativnost i prigušiti jedinstveni stil izražavanja – ali većini korisnika mogao bi pomoći; tim prije što Microsoft obećava da će (kao i svi alati umjetne inteligencije) s vremenom postati sve „inteligentniji“. Drugim riječima, ne vjerujemo da će ovakav alat moći zamijeniti pravog urednika od krvi i mesa, ali mnogima bi mogao pomoći da se bolje izraze i da ih drugi lakše shvate. (Kad se sjetite tko sve stavlja komentare na društvene mreže, i kakvim engleskim jezikom ih piše – nema sumnje u njegovu korisnost.) Microsoft nije objavio kada se točno umjetno inteligentni urednik useljava u Word naš svagdašnji, osim da će se to dogoditi „ove jeseni“.

Mobilne verzije Outlooka već neko vrijeme nude Focused Inbox, a ta mogućnost ovaj mjesec dolazi i na desktop verzije. Ukratko, radi se o automatskom razvrstavanju dolaznih e-mail poruka u one koje su bitne i koje će vam se odmah pokazati te one koje su drugorazredne važnosti pa će čučati u prikrajku dok ne pronađete vremena za njih. Detalje možete pročitati na blogu Outlooka, zajedno s detaljima o drugoj novoj mogućnosti u Outlooku: @mentions, koji omogućuje da dodavanjem nečijeg imena iza znaka @ tu osobu automatski dodate među primatelje i da ga lakše pronađete u Outlooku.

I PowerPoint ima novu mogućnost, doduše ne vezanu uz umjetnu inteligenciju, ali svakako inteligentnu: Zoom. Ona uvodi mogućnost nelinearnih prezentacija: primijetite li da postoji opasnost da dobar dio publike zaspi nastavite li razvlačiti priču, ili ako shvatite da ste prekardašili vrijeme i da uskoro trebate dovršiti, sa Zoomom možete jednostavno preskočiti dio prezentacije i direktno prijeći na ono što je bitno (ili, možda još i bolje, na kraj).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.