Nabadanje tipki na uvijek premalom ekranu mobitela nije zabavno čak ni ljudima tankih prstiju i dobrih živaca. Ali tu ima pomoći jer je tipkovnica mobitela i tableta (za razliku od drugih uređaja) dobrim dijelom softver, pa vam vješt programer može pomoći da je prilagodite svojim potrebama i navikama. Oni to i čine, pa smo isprobali Chroomu, jednu od trenutno najpopularnijih tipkovnica kada govorimo o Android uređajima.

Chrooma Keyboard

Alternativna tipkovnica

Njenim instaliranjem suspendirate svoju standardnu tipkovnicu, a zauzvrat dobivate mnoštvo dodatnih opcija, čiju korisnost u vašem konkretnom slučaju morate procijeniti sami, ovisno o svojim navikama tipkanja i raspoloživom vremenu za učenje koje je potrebno uložiti kod ovog tipa aplikacija. Primjerice, predefinirana tema po kojoj svaka vaša instalirana aplikacija ima tipkovnicu svoje boje (za poruke je žuta, Gmail crvena, Hangouts zelena itd.) isprva se nama učinila tek simpatičnim dizajnerskim rješenjem, no takvo kodiranje bojom (color coding) pokazalo se vrlo korisno u istovremenoj komunikaciji s više ljudi u različitim aplikacijama. Drugim riječima, nismo se zabunili pa poruku poslali šefu umjesto prijateljici.

Chrooma podržava već poznat swype unos teksta, tj. pisanje povlačenjem prsta po tipkovnici, što je potpomognuto sugestijama same aplikacije (i za hrvatski!). Nemate li volje i vremena za navikavanje, ne bismo vam ovo preporučili, a u svim ostalim slučajevima može biti vrlo praktično. Doduše, takav prediktivni unos teksta malo teže funkcionira s jezicima kao što je hrvatski (padeži itd.) i treba vremena da na osnovi vašeg teksta Chrooma proširi svoj rječnik i počne bolje pogađati što želite napisati. Od opcija koje su se nama najviše svidjele tu je prije svega Action row, traka iznad standardnog dijela tipkovnice koju povlačite lijevo-desno i gdje se nalaze najčešće korištene stvari kao što su copy-paste, znamenke, emotikoni itd. Zaista su praktične i takozvane geste, koje između ostalog omogućuju upravljanje kursorom pomoću razmaknice (nevjerojatno praktično!) te jednostavno brisanje i selektiranje teksta. Postoji i noćni način rada, koji se može precizno podesiti, te opcija prilagodbe za korištenje tipkovnice jednom rukom.

Chrooma

Očekivano, postoje i opcije rezervirane za premium korisnike, tj. oni koje su ih spremni platiti. Neke od njih načelno su vrlo korisne ‒ primjerice, određivanje veličine tipkovnice, sinkronizacija postavki s drugim uređajima i odabir tipaka za Action Row ‒ a neke manje, kao što je odabir izgleda tipkovnice (Flat, Palette, Gradient itd.). Prije kupnje svakako isprobajte besplatnu inačicu da vidite odgovara li vam ovakav alternativan način unosa teksta jer su navike korištenja mobitela kod svih nas jake. No Chrooma je aplikacija koja definitivno zaslužuje priliku tipkate li puno na mobitelima i usto ste dovoljno entuzijastični za isprobavanje novih rješenja starih problema.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.