Ma je li moguće da je Microsoft nadmašio Apple na njegovom vlastitom terenu, i njegovim vlastitim oružjem? Kvaliteta kamere je oduvijek bio jedan od glavnih aduta iPhonea, ali Microsoft Research je jučer predstavio Microsoft Pix, iPhone aplikaciju za koju bez ikakvog krzmanja tvrdi da radi bolji posao nego originalna Appleova aplikacija predinstalirana na iPhone. Je li to istina? Nakon jednog dana ispitivanja (poštenije bi bilo reći: igranja), nismo u stanju jamčiti negativan ili pozitivan odgovor, ali u jedno smo sigurni: Pix se isplati instalirati, jer ima situacija u kojima će obaviti bolji posao nego originalna iPhone aplikacija.

Microsoft Pix

Alternativna kamera

Jednu takvu situaciju opisali smo već u podnaslovu: Microsoft Pix zna „okinuti” i snimiti sedam fotografija prije nego što mi uopće napipamo okidač, i onda još tri nakon toga, za svaki slučaj. Od tih deset jedna će valjda valjati – kaže zdravi razum, ali nije samo u tome stvar: Pix ima umjetnu inteligenciju koja će sama prepoznati koje su fotke bolje ispale (primjerice, izbacit će one na kojima su ljudi žmirnuli, a zadržati one na kojima su se nasmiješili) i onda ih još malo „ispeglati” (više o tome kasnije) te nam ponuditi užu selekciju, tri najuspjelije fotografije na izbor – ipak je naša inteligencija nadmoćna onoj umjetnoj, pa je red da mi imamo posljednju riječ.

“Ako vidite priliku za snimku, a nisu vam ruke već na okidaču, propustili ste priliku“, kaže Josh Weisberg, profesionalni sportski fotograf koji je našao posao u Microsoftovom odjelu Computational Photography Group koji je odgovoran za nekoliko zanimljivih foto- i video-aplikacija. „Lako je moguće da 9 snimaka neće uloviti ništa suvislo ali onda će ona deseta uhvatiti ključni trenutak.“ To je itekako točno za sport, ali i za mnoge druge trenutke u životu koje želite ovjekovječiti: djecu, kućne ljubimce i divlje životinje, obiteljska okupljanja i druženja s prijateljima… Upravo ova dva posljednja scenarija pretežu među testnim fotografijama koje je objavio Microsoft – s razlogom. Pix zna prepoznati lica, posvijetliti ih i malko ih proljepšati. S mjerom: ono što smo mi okinuli, za probu, djelovalo je kao da je riječ o prirodno dobroj fotografiji – rezultatu našeg umijeća, a ne o zasluzi umjetne inteligencije.

Microsoft Pix

Ima tu još posla kojeg odrađuje umjetna inteligencija (detalji su predstavljeni na ovoj infografici) ali impresionirale su nas dvije stvari – jedna je tehnologija Hyperlapse koju smo već naučili cijeniti u istoimenoj aplikaciji a koja automatski uklanja trešnju iz videa, dok je druga posve nova: Live Images, Microsoftov odgovor na Appleov Live Photo. Na prvi pogled (imali smo samo jedan dan za isprobati, sjećate se?) ta tehnologija koja više pojedinačnih fotografija spaja u „animacije“ doista djeluje zrelije i naprednije, „inteligentnije“. Trik je i u tome da će Pix sam „skužiti“ kad ima nešto za ponuditi, a kad ne (tad neće ni spremiti rezultate – zašto bi nam badava trošio prostor). Kad ima nešto za ponuditi, rezultati znaju biti zabavni. A da je riječ o naprednijoj tehnologiji – pokazuje i to da radi na starijim verzijama iPhonea (5s, 6; Appleov Live Photo radi samo na 6s).

Najbolje vijesti tek dolaze: Microsoft najavljuje skori izlazak Pixa za Android te niz novih mogućnosti: slow-motion videa, panoramske snimke, uljepšavanja selfieja

Da se vratimo na pitanje iz uvoda: je li Pix doista bolji od Appleovog „originala“? Odgovor: da i ne. Za neke primjene jest! Ali za druge, koji zahtijevaju malo ručnog podešavanja i „prtljanja“ – i nije, jer u Pixu sve radi automatski i malo se što može fino podesiti (što je u većini situacija prednost – osim kad baš želite sami nešto „prokopati“). No kad se sve zbroji i oduzme – ima našu preporuku. Isprobajte ga i brzo ćete naučiti prepoznati situacije u kojima bi vam nedostajao da ga nemate.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.