Premda više ne proizvodi uređaje kao što su televizori (taj je odjel prodan kineskom TPV-u pred četiri godine, zajedno s imenom), Philips je i dalje široj javnosti poznatiji po potrošačkoj elektronici nego po onome u čemu je među najjačima na svijetu: medicinskim uređajima. Philipsov logo može se pronaći u bolnicama (onim boljim, kod nas rjeđe) na aparatima kao što su CT skeneri ili uređaji za mamografiju. Nizozemska tvrtka je stoga u idealnom položaju da zajaše val sve većeg interesa za umrežene, digitalne nosive uređaje za praćenje zdravlja.

Danas predstavljena serija Personal Health Program američkog Philipsa obuhvaća pet nosivih uređaja: toplomjer (kojem treba točno dvije sekunde da vam izmjeri temperaturu i dojavi ju mobitelu, nakon što ga gurnete u uho), dva tlakomjera (za zapešće ili nadlakticu) i inteligentnu kućnu vagu. Svi ti uređaji najavljeni su još ranije i ne donose nešto revolucionarno novo (čak i podsjećaju na konkurenciju: slične uređaje ima i Withings, kojeg je kupila Nokia – o čemu smo nedavno pisali) ali peti uređaj je „svježiji“ od ostalih (a i skuplji: košta 250 dolara, dok ostali stoje 80 do 120 dolara). To je ručni sat koji se zove jednostavno Health Watch. On je zamišljen kao hub – središte u koje se skupljaju informacije iz ostalih uređaja iz serije, i koji aktivnije komunicira sa smartphone aplikacijom HealthSuite (koja, dakako, komunicira – skuplja podatke i šalje preporuke – sa svim uređajima serije).

philips

Sat ima dulju listu mogućnosti, među kojima su „udarne“ kontinuirano praćenje rada srca, disanja, aktivnosti (automatski će prepoznati kad vježbate, hodate ili trčite), spavanja… Poanta nije u praćenju efekta kratkotrajnih aktivnosti (primjerice, rezultata vježbanja) nego u dugotrajnom praćenju – a tako dobiveni podaci bit će od veće koristi vašem liječniku, ali i aplikaciji koja sve to prati preko smartphonea i dat će vam preporuke korisne po zdravlje.

Philips

I sat i ostali uređaji jasno odaju svoje podrijetlo: izradila ih je tvrtka posvećena medicinskoj opremi (premda je većini nas poznatija po potrošačkoj elektronici) a njezina nova serija niti dizajnom (sat izgleda prilično obično; nema čak ni touchscreen) a niti mogućnostima ne konkurira toliko popularnim nosivim gadgetima koliko „pravim“ medicinskim uređajima; namijenjena je nešto starijoj populaciji, s ozbiljnijim zdravstvenim problemima od prosječnih kupaca gadgeta koji žele biti u trendu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.