Znamo da je u digitalnom svijetu pitanje časti imati zanimljivu profilnu sliku. Također, kao da niste bili na ljetovanju ako po društvenim mrežama usput niste posijali mnoštvo slika na kojima sjajno izgledate i vi i vaša pratnja i vaša destinacija. Dakle, u pravo vrijeme izdana je Prisma, mobilna aplikacija koja od nas mobitelskih fotografa čini umjetnike.

Prisma

Artistički foto-filtri

Filtri s Instagrama mogu se sakriti pred njom jer vas ona diže stepenicu više transformirajući vaše fotografije u mala umjetnička djela. Putem vrlo asketskog i intuitivnog sučelja izaberete slikara ili umjetnički pravac u čijem stilu želite preoblikovati odabranu fotografiju. Možete biti mali Picasso, Mondrian, impresionist, crtač japanskih mangi itd. Filtara je zasad 30-ak i neće vam biti teško zaključiti koji su pogodniji za portrete, a koji za pejzaže. Doduše, probuđeni umjetnik u vama htjet će ih isprobati sve. Rezultati su zaista impresivni. Autori ove aplikacije kažu da su to postigli „jedinstvenom kombinacijom neuronskih mreža i umjetne inteligencije“ te da, sukladno tome, uče od svojih korisnika.

Prisma
Originalna fotografija vaše autorice

Kad koristimo Prismu, sav posao rade njihovi serveri, što je i dobra i loša vijest. Dobra je što ne morate imati zvijer od mobitela da biste primijenili ove filtre (znamo koliko grafičke aplikacije znaju biti hardverski zahtjevne), a loša je što uvijek morate imati vezu na internet. Uz to, zahvaljujući trenutnoj golemoj popularnosti Prisme, njezini serveri često padaju, pa dolazi do povremenih usporenja i prekida u radu.

Ograničenja i obećanja

Fotografirati možete iz same aplikacije, ali možete i izabrati fotografiju iz postojeće galerije svog mobitela (kad se vratite sa zabačene plaže bez mobilnog signala). Izabrani filtar možete jednostavno nijansirati, a dobivene slike ostavljate Prismi za njezinu arhivu ili ih downloadate na svoj uređaj.  I naravno: svoja umjetnička djela već iz same aplikacije možete jednostavno podijeliti s drugima.

No Prisma ima i neka ograničenja, ipak je riječ o njenoj prvoj verziji. Dobivene slike mogu biti samo kvadratne, imaju nižu razlučivost od originala, ne postoji live preview i u slučaju Androida zahtjev je da taj operativni sustav bude u verziji 4.1. Primijećene su već aplikacije koje oponašaju Prismu, tako da je preporuka doći do nje preko službene stranice proizvođača http://prisma-ai.com/, koji za budućnost najavljuje umjetničku preobrazbu naših  ‒ videozapisa. Jedva čekamo!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.